Democraţii din SUA îl acuză pe Trump că a dat afară un angajat al Departamentului de Stat pentru că investiga vânzările de arme către Arabia Saudită

Democraţii din SUA îl acuză pe Trump că a dat afară un angajat al Departamentului de Stat pentru că investiga vânzările de arme către Arabia Saudită

FOTO politico.com

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, Eliot Engel, a declarat luni că inspectorul general al Departamentului de Stat ar fi putut fi concediat pentru că investiga declararea situaţiei de urgenţă de către preşedintele Donald Trump pentru a permite vânzări de echipamente militare Arabiei Saudite, în 2020, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Albă, Departamentul de Stat şi ambasada sudită nu au răspuns imediat declaraţiei preşedintelui comisiei, reprezentantul democrat Eliot Engel.

Declaraţia lui Engel a fost publicată prima oară de Washington Post.

Trump a anunţat planul de a-l schimba din funcţie pe inspectorul general Steve Linick prin intermediul unei scrisori adresare vineri seara preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Linick este al patrulea inspector general guvernamental pe care preşedintele republican l-a destituit în ultimele săptămâni.

Engel şi senatorul Bob Menendez, membru în Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, au anunţat sâmbătă lansarea unei investigaţii referitoare la concedierea lui Linick.

”Am aflat că ar putea fi un alt motiv pentru concedierea dl. Linick. Biroul acestuia investiga, la solicitarea mea, declaraţia falsă a lui Trump referitoare la starea urgenţă, pentru a putea trimite arme Arabiei Saudite”,  afirmat Engel într-un comunicat.

”Nu avem imaginea de ansamblu, dar este îngrijorător că secretarul Mike Pompeo a dorit ca dl. Linick să fie înlăturat înainte ca activitatea sa să fie finalizată. Administraţia ar trebui să respecte investigaţie pe care am lansat-o împreună cu senatorul Menendez şi să pună la dispoziţie toate documentele solicitate Departamentului, până vineri”, a afirmat Engel.

Trump l-a înlocuit pe Linick cu Stephen Akard, oficial care conduce Biroul pentru Misiuni Externe, considerat un aliat apropiat al vicepreşedintelui Mike Pence.

În luna mai a anului trecut, Trump i-a înfuriat pe mulţi membri ai Congresului, inclusiv pe unii republicani, prin declararea stării de urgenţă naţională în legătură cu tensiunile cu Iranul, pentru a ocoli evaluarea de către Congres a unor vânzări de echipamente militare în valoare de 8 miliarde de dolari, majoritatea către Arabia Saudită.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul au adoptat rezoluţii pentru blocarea vânzărilor, dar Trump le-a respins prin veto, iar în Senatul condus de republicani nu a existat un sprijin suficient pentru a anula veto-ul preşedintelui.

Consilieri din Congres au mai afirmat că Linick investiga dacă Pompeo a folosit în mod incorect serviciile unui angajat numit politic, pentru a îndeplini sarcini pentru el şi soţia sa.

Legislaţia americană permite preşedintelui să destituie inspectori generali, care acţionează ca organ de supraveghere pentru expunerea activităţilor improprii în cadrul agenţiilor guvernamentale.

Trump a afirmat că l-a concediat pe Linick pentru că nu mai are ”încredere deplină” în acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările