Atac sinucigaş la Bagdad, în preajma marii sărbători şiite Ashoura: şapte morţi şi 28 de răniţi

Atac sinucigaş la Bagdad, în preajma marii sărbători şiite Ashoura: şapte morţi şi 28 de răniţi

Şiiţii din Irak se pregătesc de sărbătoarea Ashoura

Un atentator sinucigaş a ucis cel puţin 7 oameni care ridicau corturi duminică la Bagdad, în pregătirea marii sărbători şiite Ashoura, care comemorează moartea în secolul VII a imamului Hussein, strănepotul profetului Mahomed. Alţi 28 de oameni au fost răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacul a fost revendicat de gruparea extremistă sunnită Statul Islamic, care îşi ia adesea ca ţintă majoritatea şiită din Irak. Într-un comunicat preluat de agenţia Amaq, a militanţilor, se spune că atacul ar fi fost îndreptat împotriva miliţiilor şiite din Organizaţia Badr, sprijinite de Iran. 
 
Atacul a venit la o zi după ce un triplu atac sinucigaş cu bombe, revendicat tot de Statul Islamic, a ucis 11 membri ai forţelor de ordine irakiene, rănind alţi 34 la un punct de control la nord de Bagdad.
 
 
Gruparea jihadistă Statul Islamic a intensificat atacurile în zonele controlate de guvern pe măsură ce pierde teritorii în detrimentul forţelor irakiene sprijinite de SUA şi al miliţiilor şiite susţinute de Iran.
 
Statul Islamic continuă însă să controleze zone vaste în nordul şi vestul Irakului, inclusiv oraşul Mosul, cucerit în 2014. 
 
Luptătorii ISIS din Mosul sapă tranşee, unde toarnă petrol şi apoi îi dau foc, pentru a-şi apăra poziţiile din al doilea cel mai mare oraş al Irakului.
 
Astfel de pregătiri au loc în contextul în care armata irakiană, sprijinită de SUA, urmează să ia cu asalt oraşul controlat de jihadişti, luna viitoare informează Fox News.
 
Islamiştii pregătesc „iadul pe pământ“, a declarat colonelul John Dorrian, purtătorul de cuvânt al coaliţiei anti-ISIL condusă de americani, care a adăugat că teroriştii au început deja să ridice şi ziduri pentru a ţine la distanţă trupele coaliţiei.
 
Arderea petrolului produce un fum gros, care face dificilă identificarea potenţialelor ţinte, susţine ofiţerul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările