Războiul petrolului prinde un nou avânt. Surplusul se triplează, Citigroup estimează că preţul barilului de ţiţei cu greu se va ţine peste 40 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supraoferta de petrol este mai mare decât se credea, astfel că preţul ţiţeiului scade
Supraoferta de petrol este mai mare decât se credea, astfel că preţul ţiţeiului scade

Surplusul de ţiţei existent în acest moment se va tripla, ajungând până la 1,2 milioane de barili pe zi, astfel că preţul „aurului negru“ cu greu se va menţine peste 40 de dolari pe baril, scrie Bloomberg.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) estimează că surplusul se ridică la 400.000 de barili pe zi, însă alţi 800.000 de barili pe vin provin din faptul că Rusia pompează la maxime istorice, în vreme ce Nigeria şi Libia, care au înregistrat perturbări ale producţiei din cauza atacurilor insurgenţilor, îşi recuperează producţia pierdută.

Iranul şi Irakul îşi cresc, la rândul lor, producţia. Iranul a scăpat în ianuarie de sancţiunile internaţionale impuse ca urmare a programului său nuclear şi urmăreşte să îşi recâştige cota de piaţă, urmând să ajungă la o producţie de 4 milioane de barili pe zi.

Irakul are, la rândul său, probleme cu Statul Islamic, care ocupă o parte din nord-vestul ţării, astfel că extrage mai mult petrol pentru a putea finanţa campania militară.

Preţurile se vor menţine cu greu peste 40 de dolari pe baril, consideră Citigroup. Organizaţie Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va întâlni săptămâna viitoare la Alger împreună cu alţi mari producători din afara cartelului, precum Rusia, scopul fiind stabilizarea preţurilor. Mai multe state au propus o îngheţare a producţiei, însă Arabia Saudită vrea ca Iranul să participe la operaţiune. În schimb, această ţară nu renunţă, iar Rusia cere o excepţie pentru aliatul său regional.

Pe de altă parte, Nigeria şi Libia au înregistrat în acest an scăderi ale producţiei ca urmare a unor atacuri ale militanţilor, dar acum repornesc instalaţiile. Aceste state membre OPEC ar avea de pierdut dacă producţia ar fi îngheţată la nivelurile actuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite