CNN: Statul Islamic, suspectat că a atacat trupe americane şi irakiene cu gaz muştar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Qayyara FOTO captură Google Maps
Oraşul Qayyara FOTO captură Google Maps

Organizaţia jihadistă Statul Islamic este suspectată că a bombardat marţi trupele americane şi irakiene din baza aeriană Qayyara, de la sud de Mosul, cu un obuz ce conţinea iperită, cunoscută şi cu numele de gaz muştar, scrie CNN.

Obuzul, categorizat de oficiali fie ca o rachetă, fie ca un obuz de artilerie, a fost testat de trupele americane care au identificat iniţial un agent chimic despre care cred că este gaz muştar. Primul test a fost pozitiv, detectând acest gaz, iar cel de-al doilea a fost negativ, potrivit unui oficial. Substanţa va fi trimisă şi unui laborator pentru examinare ulterioară. Un oficial a declarat că agentul chimic avea „puritate scăzută”, iar un al doilea oficial l-a catalogat ineficient.

Niciun soldat american nu a fost rănit şi niciunul nu a prezentat simptome de expunere la gaz.  Cu toate acestea, trupele americane implicate au fost supuse la duşuri de decontaminare, pentru precauţie. Trupele americane sunt dotate în mod obişnuit cu echipament de protecţie în cazul unui atac cu arme chimice. Gazul muştar cauzează sângerări interne şi externe şi atacă tuburile bronşice, dezlipind membrana mucoasă. Acest efect este extrem de dureros.

Potrivit CNN, există cazuri anterioare în care Statul Islamic a atacat cu gaz muştar în Irak şi Siria.

Forţele americane folosesc baza aeriană Qayyara ca o zonă de aşteptare pentru ajutarea trupelor irakiene să recupereze oraşul Mosul de la forţele jihadiste. Oficialii au declarat că se aşteptau ca Statul Islamic să utilizeze arme chimice, ca urmare a acţiunii forţelor americane şi irakiene.

Pentagonul a concluzionat, pe baza acestor fapte, că Statul Islamic a fost cel care a atacat baza, din moment ce grupul jihadist produce deja de ceva vreme gaz muştar. Însă în timpul campaniei aeriene împotriva Statului Islamic, loviturile aeriene americane au atins câteva locaţii despre care Statele Unite consideră că sunt baze de producţie de gaz muştar. Oficialii americani subliniază că gazul este relativ uşor de produs, însă ei continuă să lovească locurile de producţie suspectate, pe măsură ce le găsesc.

Mosul este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak. De la jumătatea anului 2014, gruparea jihadistă Statul Islamic a pus stăpânire pe acesta, însă forţele irakiene, susţinute de cele americane au cucerit între timp mai multe localităţi din zonă pentru a pregăti ofensiva la Mosul. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) avertizează însă că o operaţiune militară în oraş ar putea provoca strămutarea a până la un milion de persoane. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite