Fiul poporului venezuelean: ce avere a lăsat în urmă Chavez

Fiul poporului venezuelean: ce avere a lăsat în urmă Chavez

Chavez a strâns o avere impresionantă datorită potenţialului energetic al Venezuelei

Familia lui Hugo Chavez, care a murit marţi noapte, controlează acum o avere estimată la aproximativ două miliarde de dolari. Acesta este nivelul la care se ridică şi avereas strânsă de fraţii Fidel şi Raul Castro, liderii Cubei şi apropiaţi vechi ai lui Chavez.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Averea personală a fraţilor Castro a fost estimată la o valloare cumulată de aproximativ două miliarde de dolari. Fraţii Chavez din Venezuela au strâns o avere similară ca nivel de când Chavez a devenit preşedinte, în 1999”, se arată într-un raport realizat de Criminal Justice International Associates, o companie de cercetări şi evaluare a riscului transfrontalier, cu sediul în Miami, Florida. 
 
Potrivit aceleiaşi surse, Cuba primeşte anual aproximativ cinci miliarde de dolari de la Trezoreria Venezuelei, precum şi numeroase transporturi de ţiţei şi alte resurse. 
 
Cea mai mare parte a averii lui Chavez a fost obţinută din afaceri legate de petrol. Liderul comunist a insistat să-şi administreze singur banii până când starea de sănătate nu i-a mai permis, potriit apropiaţilor săi. 
 
Criticii regimului susţin că Chavez şi-a făcut averea de pe urma procesului de naţionalizare din anii 2000, când majoritatea activelor legate de industria energetică. Atunci, Chavez a dispus ca rafinării, puţuri şi fabrici de petrochimie să treacă în posesia statului. 
 
Chavez a ştiut mereu să profite de potenţialul energetic al Venezuelei. În ultimii săi ani, Chavez ameninţa cel puţin o dată pe lună SUA că va sista exporturile de petrol. De fiecare dată, Washingtonul lua ameninţările în serios, în contextul în care stocurile de energie ale americanilor erau la mâna venezuelenilor. 

Moartea preşedintelui Hugo Chavez a fost anunţată de vicepreşedintele ţării, Nicolas Maduro, ministru de Externe şi succesor desemnat la şefia Venezuelei. Maduro va asigura interimatul la conducerea statului timp de 30 de zile, când urmează să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: