Uniunea Europeană pregăteşte o misiune de antrenare a militarilor ucraineni, ca răspuns la exerciţiile ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni
Soldaţi ucraineni

Un document intern Uniunii Europene (UE) arată că aceasta ia în considerare organizarea unei misiuni menite să antreneze ofiţerii Forţelor Armate ale Ucrainei ca urmare a „activităţilor militare pe care le desfăşoară Rusia”.

În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, unii reprezentanţi ai UE doresc lansarea unui program independent numit „Misiunea militară a UE de instruire şi consultanţă pentru Ucraina” (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine - EUATM), relatează, duminică, publicaţia germană Welt am Sonntag citând un document intern, aflat în elaborare la Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Potrivit SEAE, un astfel de program ar sublinia angajamentul faţă de ţările din Iniţiativa europeană Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) şi ar fi expresia „solidarităţii cu Ucraina, având în vedere activităţile militare în curs ale Rusiei la frontierele cu Ucraina şi în Crimeea anexată ilegal”, arată documentul.

Potrivit acestuia, Serviciul European de Acţiune Externă ia în considerare şi alte trei opţiuni de sprijin pentru întărirea puterii militare a Ucrainei, inclusiv consolidarea Misiunii consultative europene EUAM, înfiinţată în 2014 pentru a a ajuta la reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina.

Instituirea unei misiuni militare de antrenament este susţinută puternic de ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, dar şi de Polonia, Slovacia şi România. Suedia şi Finlanda şi-au exprimat sprijinul.Aceste ţări împărtăşesc îngrijorările Ucrainei în urma mobilizărilor militare recente ale Rusiei: exerciţiul Zapad-2021 desfăşurat în septembrie şi mişcările de trupe din aprilie la graniţa cu Ucraina.

Ucraina, care nu este membră NATO, speră să obţină sprijinul Alianţei în confruntarea cu separatiştii sprijiniţi de Rusia din estul ţării. Din 2014 până acum, conflictul a făcut peste 13.200 de victime. Anterior izbucnirii acestuia, Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite