Pe fondul exploziei preţului la energie, premierul Spaniei propune achiziţionarea în comun a gazelor în cadrul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri că a propus Comisiei Europene să procedeze la „achiziţii în grup” de gaze pentru a creşte puterea de negociere a UE în faţa exploziei preţului la energie, relatează AFP.

„Dacă achiziţionarea de vaccinuri în grup funcţionează, de ce nu ne sporim puterea de negociere făcând o achiziţie de grup şi o rezervă strategică de gaze în Europa?”, a întrebat retoric Sanchez în cadrul unui forum economic la Pontevedra (nord-vestul Spaniei), la care a participat şi omologul său portughez Antonio Costa.

Astfel de achiziţii ar constitui o modalitate „de a răspunde în comun la problemele care privesc nu doar Spania şi Portugalia”, ci „întreaga Uniune Europeană”, a adăugat şeful guvernului spaniol, precizând că a făcut propuneri în acest sens „Comisiei Europene şi tuturor ţărilor membre”.

Preţul la gazele naturale a explodat în ultimele săptămâni pe pieţele mondiale, atrăgând după sine o creştere a preţului la electricitate în multe ţări din Europa, în special în Spania, Franţa şi Italia, potrivit Agerpres.

Potrivit experţilor, această tendinţă se datorează redresării economice mondiale după luni de lockdown din cauza pandemiei de COVID-19, problemelor de mentenanţă şi importurilor din Asia în special.

În faţa acestei situaţii, mai multe ţări europene au luat măsuri pentru a limita impactul acestei creşteri asupra facturiore consumatorilor, cum ar fi Spania, unde guvernul a decis să scadă temporar TVA-ul la electricitate.

Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa

Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa, adăugând şi mai multe griji pentru consumatori înainte de sezonul de iarnă.

Preţurile la gaz au crescut de mai multe săptămâni în urmă. Preţul gazului din noiembrie pentru un punct de referinţă european cheie a atins un maxim istoric de 97,73 euro pe megawatt oră pe 1 octombrie. Aceasta este cu aproximativ 400 la sută mai mare.

Analiştii indică o combinaţie de factori pentru preţurile neobişnuit de mari, inclusiv unele transporturi de gaze care sunt redirecţionate către pieţele asiatice, reparaţii tehnice care au îngreunat transporturile din Norvegia şi temperaturi mai scăzute decât cele normale la sfârşitul iernii trecute, care au drenat rezervoarele de stocare.

Dar unii experţi arătat cu degetul şi spre gigantul rus de gaz Gazprom, care este principalul furnizor de gaze către Europa. Luna trecută, un grup de euro parlamentari au cerut Comisiei Europene să investigheze situaţia preţurilor cerute de Gazprom. Kremlinul a spus că Gazprom îşi îndeplineşte integral toate obligaţiile contractuale.

Gazprom a finalizat aproape a doua conductă submarină Nord Stream 2, care va creşte cantitatea de gaz rusesc care poate fi transportată direct în Germania. Autorităţile de reglementare germane examinează documentele finale înainte de a-i da undă verde pentru ca aceasta condictă să fie funcţionala.

Conducta ocoleşte ruta de expediţie tradiţională a Rusiei, prin Ucraina. Kievul s-a plâns de acest lucru, în timp ce a avertizat, de asemenea, că Rusia ar putea recurge la utilizarea rezervelor sale de gaze ca instrument politic, lucru care s-a întâmplat în trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite