Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Inundaţii în Bosnia FOTO Reuters

Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

În Serbia, puhoaiele ameninţă centrala electrică Nikola Tesla, care alimentează cu electricitate cea mai mare din ţară, iar un oraş, situat la sud-vest de capitala Belgrad, a fost înghiţit aproape în totalitate de ape. Situaţia este disperată şi în ţara vecină, Bosnia-Herţegovina. În multe localităţi nivelul apei depăşeşte doi metri.

Hidrologii se tem că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava şi Morava  vor ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia, relatează AFP. Oraşul Samac din nordul Bosniei, de unde au fost evacuaţi aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situaţie înregistrată în zeci de localităţi din nord-estul Bosniei. Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate. Sinistraţii au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri.

 

Drumuri de acces închise în Bosnia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei că toate drumurile de acces (europene sau regionale) către localităţile Maglaj, Doboj, Bijelina, Zvornik, Brcko, Modrica, Bosanski, Samac, Tuzla, Vares,  Sarajevo (Ilidza, Novi Grad) şi Olovo sunt blocate de inundaţii sau alunecări de teren şi multe dintre localităţile evacuate au rămas fără electricitate. 

Localităţile Vogosca şi Visoko au fost cel mai grav afectate. De asemenea, drumurile naţionale M-17 şi M-18 sunt afectate pe anumite porţiuni, fiind impracticabile din cauza aluncărilor de teren. Traficul feroviar este suspendat pe secţiunile : Tuzla, Banovici, Zvornik, Doboj, Brcko; Brcko-Banovici, în Zivnice; Zenica-Maglaj, în Topcic Polje. MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenţionările emise de către instituţiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat.

Căi de acces blocate în Serbia

În ceea ce priveşte Serbia, MAE informează că autorităţile sârbe au declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, zonele cele mai afectate fiind Kolubara,  Macvanski, Valjevo, Sabac, Cacak, Uzice, Lucan, Mionica, Loznica, Zajecar, Osecina, Koceljevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Gornij Milanovac, Mali Zvornik, Pozega, Vladimirci si Kosjeric. 

De asemenea, din cauza alunecărilor de teren a fost oprit traficul feroviar pe ruta Belgrad-Nis;  traficul rutier şi feroviar pe porţiunea de drum Belgrad-Bar; traficul rutier pe Ibarska Magistrala. În Croaţia principalele regiuni afectate sunt centrul şi de nord-vestul ţării, Lika şi Slavonia. Atât drumul de acces către Sljeme, cât şi mai multe drumuri naţionale şi judeţene din regiunea Slavonia sunt închise traficului rutier.

Comunitatea internaţională sare în ajutor

Autorităţile din Serbia şi Bosnia au cerut ajutor internaţional pentru gestionarea situaţiei. Paisprezece ţări membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material şi experţi, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană.

Primul transport al ajutorului din partea ONU, conţinând generatoare de curent electric, pompe de apă şi bărci de salvare a ajuns sâmbătă pe aeroportul internaţional Nikola Tesla din Belgrad. Al doilea transport trimis de Naţiunile Unite, conţinând în principal alimente şi apă, a ajuns luni în Serbia.

ONU a creat o echipă în cadrul Sectorului pentru situaţii de urgenţă pentru a coordona eforturile de salvare şi a ajuta autorităţile sârbe să gestioneze efectele inundaţiilor. Franţa a trimis 40 de lucrători specializaţi în apărare contra inundaţiilor, alături de echipament adecvat şi bărci de salvare.

Echipe de salvatori din 17 state, echipaţi cu pompe de mare capacitate şi bărci de salvare, conlucrează cu autorităţile sârbe pentru evacuarea sinistraţilor.  Din partea Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, în oraşul Obrenovac acţionează 76 de salvatori. Rusia a mai trimis încă două avioane-cargo încărcate cu ajutoare umanitare, bărci de salvare şi echipament specializat.

Germania, Elveţia, Belarus şi Macedonia, precum şi misiunea EULEX au trimis elicoptere. Alte şapte elicoptere de salvare din Ungaria şi Slovenia sunt coordonate de unitatea de elicoptere din cadrul Ministerului sârb de Interne.  Azerbaidjanul a trimis bărci cu motor, generatoare diesel, pompe de drenaj şi alte echipamente, acestea ajungând luni la Belgrad. Croaţia şi Macedonia au trimis 65, respectiv 25 de tone de apă potabilă, iar reprezentaţi ai diasporei sârbe trimit de asemenea în Serbia alimente şi apă potabilă. Ajutoare au mai trimis şi Israelul, Turcia, şi SUA.

 

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters
 • „La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi FOTO Reuters
 • În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică (18 mai) FOTO Reuters
 • În apropiere de Obrenovaţ, râul ameninţă termocentrala Nikola Tesla care produce 50% din consumul naţional de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre „lucrarea cea mai importantă din ţară” care trebuie apărată cu orice preţ FOTO Reuters
 • În Bosnia, în regiunile Samac şi Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operaţiunile de evacuare cu bărci pneumatice şi elicoptere continuă FOTO Reuters
 • Zeci de localităţi au fost devastate de alunecări de teren, în principal în jurul Zeniţa FOTO Reuters
 • Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000 FOTO Reuters
 • Mai multe ţări europene din regiunea Balcanilor şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de echipe de salvare, precum şi medicamente şi provizii FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Peste un sfert din populația de 4 milioane a Bosniei a fost afectată de inundații FOTO Reuters
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters    
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările