LIVE TEXT | Război în Ucraina. Acord pentru exportul de cereale. Rusia dă asigurări că „nu va profita“ de deminarea porturilor ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolte incendiate pe câmp de armata rusă FOTO Profimedia
Recolte incendiate pe câmp de armata rusă FOTO Profimedia

Tempo-ul operaţional actual al Rusiei nu este semnificativ diferit de ceea ce a fost în timpul pauzei operaţionale anunţate oficial.

UPDATE 21.50  Washingtonul anunţă un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari destinat Ucrainei

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informează France Presse.

Washingtonul furnizează astfel Kievului un total de 20 de unităţi din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare după această nouă livrare, care va include de asemenea până la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost, a precizat John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe pe probleme strategice.


UPDATE 21.12 Mărturii. Soldaţii ruşi care nu mai vor să lupte în Ucraina ar fi ţinuţi „captivi” în pivniţe pentru a-i convinge să se răzgândească

Potrivit unui raport publicat joi de portalul independent Verstka, cel puţin 234 de soldaţi ruşi care luptau în diferite zone ale Ucrainei sunt ţinuţi captivi în teritorii din Luganskul ocupat, după ce au solicitat să fie retraşi de pe câmpul de luptă, relatează Daily Beast.

Portalul Verstka citează familii ale soldaţilor ruşi şi organizaţii pentru drepturi ale omului ce susţin că autorităţile militare au creat un „centru special” dedicat celor care au decis că nu mai doresc să lupte în Ucraina. 

Cel puţin 234 de soldaţi ruşi ce şi-au exprimat această dorinţă ar fi ţinuţi cu forţa în pivniţe şi garaje din oraşul Brianka din Lugansk.


UPDATE 20.15 Londra va sprijini Ucraina oricare ar fi viitorul prim-ministru britanic, îl asigură Johnson pe Zelenski

Prim-ministrul britanic demisionar Boris Johnson l-a asigurat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina nu va slăbi indiferent care ar fi succesorul său.


UPDATE 20.00 Un ministru ucrainean susţine că acordul de la Istanbul a fost posibil doar datorită succeselor militare ale Kievului

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care a semnat vineri acordul cu ONU şi Turcia privind deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, a declarat că acordul a fost posibil numai datorită succeselor militare ale Ucrainei, relatează Reuters.

În cadrul unei intervenţii la televiziune, ministrul infrastructurii a menţionat în acest sens recucerirea Insulei Şerpilor, o mică insulă localizată strategic în apropierea unor porturi ucrainene cheie la Marea Neagră, drept "un moment important". Oleksandr Kubrakov a mai menţionat că Ucraina nu crede că există un risc ca nave ruseşti să ajungă în porturile ucrainene prin coridoarele verzi menţionate în acord, întrucât în cazul unei astfel de tentative s-ar trage asupra lor cu rachete.


UPDATE 19.45 Rusia ''nu va profita'' de deminarea porturilor ucrainene, afirmă ministrul apărării Serghei Şoigu

Rusia a dat asigurări vineri că nu va încerca să profite militar de operaţiunile de deminare din porturile ucrainene după semnarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene, afirmând în acelaşi timp că toate condiţiile sunt reunite pentru aplicarea textului "în zilele următoare", relatează AFP.

"Nu vom profita de faptul că aceste porturi (ucrainene - n.r.) vor fi deminate şi deschise. Ne-am luat acest angajament", a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu după semnarea acordului la Istanbul, într-o intervenţie la televiziunea rusă.

"Sunt întrunite toate precondiţiile şi soluţiile pentru ca procesul să înceapă în următoarele zile. Nu este vorba numai despre exportul de produse agricole din porturile ucrainene, ci evident şi de exportul de produse agricole şi de îngrăşăminte din porturile ruseşti", a adăugat el.


UPDATE 19.32 Şeful MI6: armata rusă este pe cale „să rămână fără vlagă” în războiul său în Ucraina

E posibil ca armata rusă să intre într-un soi de pauză operaţională în următoarele săptămâni, lăsând Kievului posibilitatea esenţială să contraatace, susţine şeful serviciilor secrete britanice, potrivit Reuters.

Şeful Serviciilor Secrete britanice (SIS), Richard Moore, a declarat joi la Forumul de Securitate Aspen din Colorado că în opinia sa forţele ruseşti „sunt pe cale să rămână fără vlagă” şi că armatei ruse îi va fi tot mai greu să găsească noi soldaţi şi să se aprovizioneze în următoarele câteva săptămâni.

„Vor fi obligaţi să se oprească cumva pentru o pauză, iar asta le va oferi ucrainenilor ocazia să contraatace. Cred că este important şi pentru ucrainenii înşişi să demonstreze capacitatea de a riposta. Va fi extrem de important pentru a-şi păstra moralul ridicat ”, a spus Moore.

UPDATE 18.08 Ucraina şi Rusia au semnat acordul privind deblocarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră

Rusia şi Turcia au ajuns la un acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, a anunţat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Acordul este semnat la Istanbul.

Acordul este semnat separat de Ucraina şi Rusia cu ONU şi Turcia şi priveşte exportul a circa 20 de milioane de tone de cereale ucrainene.

UPDATE 15.30 Rusia susţine că a distrus 4 lansatoare HIMARS în Ucraina

Rusia a distrus patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA în perioada 5-20 iulie, a declarat vineri Ministerul rus al Apărării. „Patru lansatoare şi un vehicul de reîncărcare pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) fabricate în SUA au fost distruse”, a precizat aceasta într-un briefing de presă, relatează publicaţia Reuters, care a menţionat că informaţiile nu pot fi verificate. 


UPDATE 14.31 Ministrul rus al Apărării participă la semnarea acordului în Turcia privind exportul cerealelor din Ucraina, anunţă Kremlinul

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu călătoreşte, vineri, în Turcia pentru a participa la semnarea unui acord privind facilitarea exportului de cereale din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică, relatează CNN.

”Da, putem confirma că ministrul Apărării, Şoigu, a plecat în Turcia. Putem confirma că se pregăteşte un acord care să fie semnat astăzi (n.r. vineri)”, a spus Peskov.

Întrebat despre importanţa încheierii acestui acord pentru Rusia, Peskov s-a referit la declaraţia anterioară a preşedintelui Vladimir Putin despre criza alimentară.


UPDATE 13.55 Uniunea Europeană impune sancţiuni care vizează 54 de persoane şi 10 entităţi, inclusiv banca rusă Sberbank, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina

Consiliul European a impus măsuri restrictive care vizează 54 de persoane şi 10 entităţi, inclusiv banca rusă Sberbank, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relatează CNN.

Consiliul European a impus măsuri restrictive care vizează 54 de persoane şi 10 entităţi, inclusiv banca Sberbank, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relatează CNN.

”Enumerăm o altă bancă rusă importantă, Sberbank, şi o împiedicăm să efectueze tranzacţii în afara Rusiei”, a declarat, vineri, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

”Adăugăm şi alte persoane implicate în agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, cum ar fi oficiali militari, clubul motocicliştilor Nightwolves şi actori de dezinformare”, a adăugat Borrell.

Această decizie se adaugă pachetului de sancţiuni de ”întreţinere şi aliniere” adoptat joi de Consiliu.

Printre persoanele enumerate se numără sirieni responsabili pentru recrutarea mercenarilor  care luptă în Ucraina alături de trupele ruse, a precizat Consiliul UE.

Uniunea Europeană a înăsprit şi mai mult sancţiunile împotriva Rusiei prin adoptarea de măsuri suplimentare, joi.

”Interzicem cel mai important export al Rusiei după energie – aurul rusesc”, a spus Borrell.

”Extindem, de asemenea, scutirea de tranzacţii pentru produse agricole şi transferul de petrol către ţări terţe, deoarece UE îşi îndeplineşte obligaţiile pentru a se asigura că putem depăşi criza alimentară globală care se profilează. Rusiei îi revine obligaţia de a înceta bombardarea câmpurilor Ucrainei şi silozurilor şi blocarea porturilor de la Marea Neagră”, a evocat el.


UPDATE 12.49 Human Rights Watch acuză Moscova de tortură, detenţie şi răpire a civililor din sudul Ucrainei

Armata rusă este angajată în acţiuni de tortură, detenţii ilegale şi dispariţii forţate ale civililor în zonele aflate sub controlul forţelor Moscovei, din sudul Ucrainei, a acuzat vineri, organizaţia nonprofit Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

”Forţele ruse au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un abis de frică şi anarhie sălbatică”, a declarat Yulia Gorbounova, cercetător în Ucraina la HRW, într-un comunicat al organizaţiei.

Iulia Gorbounova a denunţat ”tortura, tratamentul inuman, precum şi detenţia şi sechestrarea arbitrară a civililor” în regiunile Herson şi Zaporijie, controlate parţial de armata rusă, îndemnând în acelaşi timp autorităţile ruse să ”pună imediat capăt acestor abuzuri”.

ONG-ul menţionează că a intervievat peste 70 de ucraineni, care au descris peste 40 de cazuri de abuz şi au documentat tortura a trei membri ai apărării teritoriale ucrainene, care au fost luaţi prizonieri de război şi dintre care doi au murit.


UPDATE 12.41 Google urmează să fie interzis în Doneţk pentru promovarea ”terorismului şi violenţei împotriva tuturor ruşilor”

Google urmează să fie interzis în regiunea separatistă Doneţk din Ucraina pentru că a promovat ”terorismul şi violenţa împotriva tuturor ruşilor şi, în special, a populaţiei din Donbas”, a declarat liderul separatist Denis Puşilin, relatează The Guardian.

”Propaganda inumană a Ucrainei şi a Occidentului a depăşit de mult toate graniţele. Există o adevărată persecuţie a ruşilor, impunerea minciunilor şi dezinformarea”, a declarat liderul separatist Denis Puşilin, pe contul său de Telegram.

El a invocat că Google, promovează ”în mod deschis, la ordinul custozilor din guvernul SUA, terorismul şi violenţa împotriva tuturor ruşilor, şi, în special, a populaţiei din Donbas”.

”Am decis să blocăm Google pe teritoriul RPD (n.r. Republica Populară Doneţk). Asta fac ei în orice societate cu infractorii: sunt izolaţi de ceilalţi oameni”, a adăugat Puşilin.

El a precizat că dacă compania ”încetează să-şi urmeze politica penală şi revine la principiile de bază ale legii, moralităţii şi bunului simţ, nu vor fi obstacole în calea activităţii sale”.

Rusia, Siria şi Coreea de Nord sunt singurele state membre ONU care recunosc RPD ca o autoritate legitimă.


UPDATE 12.22 Japonia crede că războiul din Ucraina ar putea strânge relaţiile militare ruso-chineze

Raportul anual privind apărarea publicat vineri de guvernul de la Tokyo arată că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la strângerea legăturilor militare între Rusia şi China, transmite Kyodo.

„Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte", arată documentul ministerului japonez al apărării, care dedică acestui subiect un capitol nou.


UPDATE 11.52 Tensiuni în UE. Planul Comisiei de a reduce consumul de gaze se confruntă cu opoziţia unor state membre

Propunerea UE care vizează diminuarea folosirii gazelor cu 15% în statele membre, pentru a se pregăti în eventualitatea unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia se confruntă cu rezistenţa guvernelor, sporind temerile privind aprobarea planului, transmite Reuters.

Miercuri, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, faţă de media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu dacă Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze.

La reuniunea diplomaţilor din statele membre UE, cel puţin 12 din 27 de state membre şi-au exprimat temerile în privinţa propunerii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.


UPDATE 11.11 Condamnaţi la moarte. Rusia trimite în Ucraina soldaţi cu doar câteva zile de pregătire: „Nu ştia cum funcţionează o mitralieră. Cum poţi să lupţi aşa?”

Oferirea unei instruiri minime noilor recruţi pare să fie din ce în ce mai frecventă în armata rusă, în condiţiile în care războiul din Ucraina se apropie de a şasea lună, iar rata ridicată a victimelor şi lipsa mobilizării generale generează un deficit grav de personal. Lipsa de cunoştinţe îi lasă pe soldaţi fără abilităţile de luptă necesare pentru a supravieţui pe front, potrivit analiştilor militari şi activiştilor pentru drepturile omului.

La mai puţin de două săptămâni după ce s-a înrolat în armată, Ivan se afla în prima linie a ofensivei Rusiei în estul Ucrainei şi participa la atacuri asupra poziţiilor ucrainene. 

Ivan, în vârstă de 31 de ani, care pentru siguranţa sa a solicitat anonimatul, a declarat că a primit doar cinci zile de pregătire înainte de a fi transferat în Ucraina şi aruncat în luptă. 

Continuarea aici


UPDATE 10.23 Beri străine încă se mai găsesc în Rusia, deşi producătorii şi-au anunţat de mult timp retragerea din ţară

Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, „ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele şi dozele cu etichete occidentale încă se găsesc pe rafturile magazinelor din Moscova, relatează Reuters vineri.

Disponibilitatea stocurilor de produse ale concernelor Anheuser-Busch InBev, Carlsberg şi Heineken demonstrează cât de greu este pentru producătorii străini să îşi retragă produsele ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, apreciază agenţia citată, precizând însă că nu există suspiciuni privind încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anunţate public.

Reuters a constatat că datele imprimate pe ambalaje dovedesc că producţia de bere din mărcile de top a continuat şi după comunicatele privind retragerea de pe piaţa rusă.


UPDATE 09.12 Rusia, după noua rundă de sancţiuni dispusă de Uniunea Europeană: UE continuă să se bage într-o fundătură cu o perseverenţă de invidiat

Cea mai recentă rundă de sancţiuni pe care o impune UE este nelegitimă şi va avea „consecinţe devastatoare" pentru securitate şi pentru unele părţi ale economiei globale, a ameninţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharovatransmite, potrivit Reuters.

„Consecinţele devastatoare ale sancţiunilor UE asupra diverselor segmente ale economiei şi securităţii globale devin din ce în ce mai evidente", a spus Zaharova.


UPDATE 08.24 Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina, estimează Londra şi Washington: „Sunt carnea de tun a lui Putin”

Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, au estimat agenţiile de informaţii din SUA şi Marea Britanie, relatează AFP.

Richard Moore, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii (MI6), a declarat joi că un bilanţ de 15.000 de morţi în rândul ruşilor este „probabil o estimare prudentă" şi o „adevărată lovitură dură" pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care a sperat într-o victorie rapidă împotriva Ucrainei fără pierderi atât de mari.


UPDATE 07.20 Zelenski: Ocupanţii rămân fără muniţia de minciuni, nu sunt capabili să vină cu ceva nou

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs adresat ucrainenilor, că aşteaptă vineri, 22 iulie, veşti de la Turcia cu privire la deblocarea porturilor.

 „Voi face în continuare tot ce pot pentru ca adevărul despre acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei să fie ştiut peste tot în lume. Mâine aşteptăm veşti pentru statul nostru de la Turcia – cu privire la deblocarea porturilor noastre”, a spus Zelenski.


UPDATE 06.19 Cel puţin 1.793 de soldaţi ruşi au refuzat să participe la războiul împotriva Ucrainei din februarie şi până acum. Acestea sunt doar cazuri confirmate.


UPDATE 05.25 Trupele ruse din Ucraina nu pot ieşi încă din pauza operaţională - ISW

După cinci luni de invazie militară a Ucrainei, trupele ruse nu au putut să-şi mărească ritmul de înaintare după ce au părăsit pauza operaţională, consideră de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

Potrivit analizei ISW, ocupanţii au efectuat mai multe atacuri limitate la sol. Tempo-ul operaţional actual al Rusiei nu este semnificativ diferit de ceea ce a fost în timpul pauzei operaţionale anunţate oficial.

Gruparea rusă la nord-vest de Slovyansk a efectuat de fapt mai puţine atacuri la sol de-a lungul graniţei regiunilor Harkov şi Doneţk decât în ​​timpul pauzei operaţionale oficiale.

Trupele ruse continuă să efectueze atacuri minore la nord-vest de Slovyansk şi în jurul zonei Siversk şi Bakhmut, fără a captura niciun teritoriu semnificativ.

Ocupanţii continuă atacurile locale la est de Siversk, precum şi la est şi la sud de Bakhmut; din 21 iulie nu au realizat câştiguri teritoriale semnificative în aceste zone.

Lipsa atacurilor terestre de succes în afara zonelor Sloviansk, Siversk şi Bakhmut este în concordanţă cu evaluarea ISW că ofensiva rusă se va încheia fără capturarea Sloviansk sau Bakhmut.


UPDATE 03.43 Rusia îşi va schimba obiectivele strategice în Ucraina

Moscova nu mai are puterea de a-şi atinge obiectivele în Ucraina, se afirmă într-o analiză a Forţelor Armate Canadiene.

„Din cauza pierderilor semnificative de personal şi echipamente, probabil că Rusia nu mai are potenţialul militar de a-şi realiza ambiţiile în Ucraina”, se arată în analiză.

Potrivit documentului, Rusia este nevoită să-şi reducă obiectivele strategice prezentând o nouă justificare publică pentru controlul teritorial parţial pe care l-a atins.

„Rusia a avut întotdeauna ambiţii geografice maximaliste în Ucraina. Încercările eşuate ale Moscovei de a ocupa Kievul şi oraşele din nord-est - Cernihiv, Sumi şi Harkov - la începutul invaziei demonstrează aceste ambiţii teritoriale semnificative cu mult dincolo de graniţele Donbasului”, se arată în raport.


UPDATE 01.37 Forţele armate ale Ucrainei din sud au eliminat 35 de ocupanţi şi două depozite de muniţii

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat distrugerea a 35 de invadatori ruşi şi atacul asupra a două depozite de muniţii inamice din districtele Skadovsky şi Berislavsky din regiunea Herson, se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Comandamentului referitor la rezultatele situaţiei operaţionale actuale din sudul Ucrainei pentru 21 iulie.

Se observă că situaţia în zona operaţională pe direcţia Buzka Sud este dinamică, tensionată, dar controlată.

"Inamicul continuă să desfăşoare operaţiuni defensive, pe liniile de retragere. După ce a suferit pierderi, personalul celei de-a 34-a brigăzi independente de infanterie motorizată a trupelor de ocupaţie refuză să intre în luptă", a spus Comandamentul.

Seara, inamicul a lansat cu aviaţia o „lovitură a disperării” în zona Potemkyny. Militarii ucraineni nu au suferit pierderi, iar ocupanţii s-au retras.

"Pe de altă parte, aviatorii noştri au realizat opt ​​lovituri asupra poziţiilor şi rezervelor inamice. Cinci lovituri au fost efectuate de bombardiere şi avioane de atac şi trei de perechi de elicoptere", se spune în postare.

În plus, Comandamentul a raportat: „Au fost lovite cinci puncte întărite şi două depozite de muniţii în districtele Skadovsky şi Berislavsky din regiunea Herson, precum şi locul de concentrare a personalului inamic din regiunea Mykolaiv”.

În total, unităţile ucrainene de rachete şi artilerie au finalizat peste 230 de misiuni de foc.

„Până acum, pierderile confirmate ale inamicului sunt: 35 militari, un obuzier autopropulsat „Msta-S”, două drone, trei blindate şi opt vehicule. Pierderile finale sunt încă în curs de investigare”, se spune în mesaj.


UPDATE 00.12 Este posibil ca aeronave militare occidentale să fie livrate Ucrainei

Avioane de luptă americane, precum şi suedeze JAS 39 Gripen, franceze Rafale şi franco-germane Eurofighter, pe care le cerea Volodymyr Zelenskyy, să fie livrate Ucrainei, a declarat Charles Brown, şeful US Air Force.


UPDATE 21.21 Rusia şi Ucraina urmează să semneze un acord privind exportul de cereale, vineri, la Istanbul, anunţă joi seara preşedinţia turcă, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să particpe, alături de reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei la ceremonia de semnare a acordului, anunţă preşedinţia turcă.

UPDATE 18.13 Ucraina a învinuit, joi, Rusia că depozitează arme grele şi muniţie la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub ocupaţie rusă din luna martie, situată în sudul ţării, unde Moscova a reclamat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt depozitate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei. 

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului", a declarat compania pe contul său de Telegram. 

Echipamentele ruseşti sunt plasate în aproprierea rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil este utilizat pentru răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, potrivit Energoatom. 


UPDATE 17.57 O grupare de hackeri s-a infiltrat în reţeaua unui post de radio din Ucraina şi a făcut un anunţ fals precum că preşedintele Volodimir Zelenski ar fi internat la terapie intensivă.

„Volodimir Zelenski se află la terapie intensivă în stare gravă. Atribuţiile preşedintelui Ucrainei sunt îndeplinite temporar de şeful Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk”, se arată în mesajul difuzat de hackeri.

TAVR Media a anunţat imediat că a fost vizată de un atac cibernetic şi a precizat că mesajul respectiv conţine informaţii false.

Volodimir Zelenski a reacţionat la rândul său cu o înregistrare video realizată în Administraţia Prezidenţială a Ucrainei.

Preşedintele ucrainean spune că se află la birou, nu la terapie intensivă şi se simte mai sănătos ca niciodată. El le mai transmite „provocatorilor ruşi” că nu este singur, ci cu 40 de milioane de oameni alături.


UPDATE 17.20 Atacaţi de un inamic mai numeros şi mai bine înzestrat militar, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să dea dovadă de inventivitate pentru a-şi apăra casele şi ţara. Filmări distribuite pe reţelele de socializare arată cum ei bombardează o ţintă rusescă cu o dronă controlată de la distanţă de o altă dronă.

Un alt fimuleţ prezintă efectele unei lovituri cu sisteme HIMARS împotriva unui depozit de muniţii gestionat de ruşi în partea pe care o ocupă în regiunea Herson. Lovitura ar fi avut loc de la o distanţă de 90 de kilometri, cu zece kilometri mai mare decât raza de acţiune declarată pentru sistemele HIMARS.


UPDATE 16.32 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că războiul i-a afectat propria familie şi l-a făcut pe fiul ei în vârstă de nouă ani să îşi piardă interesul pentru pasiunile din trecut şi să îşi dorească să devină militar. Ea a subliniat că băiatul „vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”.

„Înainte de război, fiul meu mergea la ansamblul de dansuri populare. Cânta la pian. Învăţa Limba engleză. Mergea la clubul sportiv. Acum, vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”, a spus Zelenska pentru NBC News.

„De asta vreau cu adevărat să mă asigur că fiul meu îşi primeşte copilăria înapoi şi că se bucură din plin de viaţa lui”, a mărturisit Prima Doamnă a Ucrainei.


UPDATE 16.03 Marea Britanie anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Marea Britanie va trimite zeci de tunuri de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc în Ucraina pentru a ajuta la consolidarea apărării acestei ţări atacate de Rusia, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Reuters.

„Împreună cu partenerii noştri internaţionali, ne vom asigura că Ucraina are mijloacele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a afirmat Ben Wallace într-un comunicat.

Wallace a mai spus că Marea Britanie va furniza, de asemenea, sisteme radar de contrabaterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

Londra a livrat Kievului până în prezent diverse echipamente militare, inclusiv aproximativ 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule blindate. În plus, antrenează soldaţi ucraineni în teritoriul eglez.

Acest pachet de ajutor militar vine după ce premierul britanic Boris Johnson a promis luna trecută încă 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) drept sprijin militar pentru Ucraina, transmite Reuters, potrivit news.ro.


UPDATE 15.58 HRW acuză armatele ucraineană şi rusă de faptul că pun în pericol „în mod inutil” civili în război

Atât armata rusă, cât şi cea ucraineană pun ”în mod inutil” în pericol civili, prin faptul că amplasează trupe în centrul unor zone locuite - de exemplu în subsolul unei şcoli sau într-un dispensar -, acuză organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

”În timp ce Războiul din Ucraina face ravagii, civili au fost prinşi în mod inutil în confrunătri”, constată o cercetătoare HRW, Belkis Wille, citată într-un comunicat.

”Forţele ruse şi ucrainene trebuie să evite să-şi amplaseze trupele printre civili şi să facă tot posibilul să îndepărteze civili din jur”, îndeamnă ea.

HRW anunţă că a documentat patru cazuri în care ruşii au stabilit baze militare în zone rezidenţiale şi trei cazuri în care ucrainenii au făcut la fel.

”Atacurile care au urmat împotriva acestor baze au ucis şi rnit civli”, denunţă organizaţia, cu sedul la New York.

HRW precizează că a intervievat peste 50 de locuitori din şapte localităţi situate în regiunile ucrainene Cernihiv (nord), Harkov (est) şi Zaporijjea (sud) şi că a vizitat şase dintre acestea.


UPDATE 15.01 Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu un alt front de luptă, chiar în interiorul graniţelor recunoscute ale Federaţiei Ruse, în contextul în care un batalion cecen pregăteşte o nouă tentativă de eliberare de sub stăpânirea Kremlinului.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, mai mulţi ceceni care se opun regimului Putin şi satrapului pus de liderul de la Kremlin în micuţa lor republică s-au alăturat forţelor ucrainene.

„Cunoaştem poziţiile inamicului, unde sunt bazele militare ruseşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Batalionului Şeicul Mansur, Islam Belokiev, într-un mesaj video preluat de Fox News.

Belokiev a anunţat un nou plan de luptă pentru independenţa Ceceniei. „Am împărţit Republica Cecenă Icikeria în trei fronturi şi 16 sectoare”, a declarat el.

Rezistenţa cecenilor în faţa stăpânirii ruse datează de secole, dar lupta pentru independenţă a început acum mai bine de 30 de ani pe fondul destrămării Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

O autonomie largă a fost acordată Ceceniei într-un tratat de pace încheiat după un război devastator între 11 decembrie 1994 şi 31 august 1996. 

Un al doilea război cecen a izbucnit pe 26 august 1999 după instalarea lui Putin în fruntea Guvernului rus. Al doilea război cecen s-a încheiat oficial pe 6 februarie 2000, dar operaţiunile de contra-insurecţie au durat până la 16 aprilie 2009. A fost un război brutal, soldat, potrivit multor experţi, cu o exterminare parţială a poporului cecen. 


UPDATE 12.40 Ruşii acuză că „drone kamikaze” ucrainene au lovit în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Trei „drone kamikaze” ucrainene ar fi lovit miercuri, 20 iulie, centrala nucleară Zaporojie, rănind 11 persoane şi provocând explozii puternice care s-au auzit în tot oraşul. Anunţul a fost făcut de forţele de ocupaţie ruseşti.

Trei drone de luptă „au lansat o lovitură masivă pe teritoriul centralei Zaporojie”, a spus Vladimir Rogov, unul dintre oficialii ruşi, estimând că acestea erau echipate cu câteva kilograme de TNT. Reactorul nu a fost avariat, iar nivelurile de radiaţii sunt normale”, a adăugat el, citat de cotidianul The Telegraph.  Rogov a mai precizat pentru canalul rus Solovyov Live că „dronele probabil nu au ţintit reactoarele nucleare. Scopul principal a fost să sperie oamenii”, a spus susţinătorul înflăcărat al ocupaţiei ruse.


UPDATE 12.15 Atac rusesc asupra Harkovului, soldat cu cel puţin doi morţi şi nouăsprezece răniţi

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouăsprezece au fost rănite, printre care şi un copil, într-un atac asupra Harkovului, a declarat şeful administraţiei militare regionale Oleg Siniehubov, relatează The Guardian.

Siniehubov a postat pe contul de Telegram că printre răniţi se numără un copil şi că patru persoane ”sunt în stare gravă”.

”Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a mai precizat guvernatorul regional.


UPDATE 11.15 Forţele ruse vizează termocentrala de la Vuhlehirsk

Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk (estul Ucrainei). ''Rusia prioritizează capturarea infrastructurii esenţiale naţionale, precum centralele electrice'', a declarat Ministerul Apărării britanic în buletinul informativ cotidian.

Potrivit ministerului citat, obiectivul capturării termocentralei de la Vuhlehirsk face parte din operaţiunea mai amplă a forţelor ruse de a avansa către oraşele strategice Kramatorsk şi Sloviansk.


UPDATE 10.50 General american, despre „succesul” ruşilor în Ucraina: Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri

Generalul american Mark Milley a anunţat că Rusia a câştigat doar câţiva kilometri de teritoriu în estul Ucrainei de la începutul invaziei. „Avansurile sunt măsurate în sute de metri”, a spus oficialul, adăugând că luptele din regiunea Donbas sunt „foarte intense”, cu „multă violenţă”.

"Costul este foarte mare. Câştigurile sunt foarte mici. Există un război de uzură", a spus Milley. „Ucrainenii îi fac pe ruşi să plătească pentru fiecare centimetru de teritoriu pe care îl câştigă. Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri – în unele zile s-ar putea să obţii un kilometru sau doi de la ruşi, dar nu cu mult mai mult decât atât”. Şi cu sprijinul continuu din partea Occidentului cu livrări de arme, a spus el, Ucraina ar putea să-i alunge pe ruşi din teritoriile ocupate". 


UPDATE 07.00 Zelenski: Rusia foloseşte Ucraina ca teren de testare pentru a ataca alte ţări

Rusia testează în Ucraina tot ceea ce poate fi folosit împotriva altor ţări europene”, a spus Zelenski în discursul său video de miercuri. "A început cu războiul gazelor şi a încheiat cu o invazie la scară largă, cu teroare de rachete şi oraşe ucrainene arse". 

De asemenea, Ucraina trebuia să învingă Rusia, pentru ca şi alte ţări să fie în siguranţă, spuse Zelenski. 


UPDATE 06.15 Apărarea antiaeriană rusă încearcă fără succes să doboare rachetele HIMARS

Rachetele lansate de către forţele ucrainiene zboară către depozitul de muniţii din Skadovsk, Ucraina, informează consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Gerashchenko.

.

UPDATE 05.22 Bătălia pentru Donbas se va încheia în săptămânile următoare: unde se va opri ofensiva rusă

Ofensiva rusă din regiunea Doneţk, aflată în desfăşurare în prezent, poate oferi un avans limitat în Donbass la nord-est de autostrada E40 şi se va încheia cu ocuparea Slovianskului sau Bakhmut, consideră analiştii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, în ultimele săptămâni, forţele ruse nu au făcut progrese semnificative în direcţia Sloviansk şi continuă să-şi macine puterea de luptă ofensivă în bătăliile locale pentru aşezări mici şi relativ neimportante în toată regiunea Doneţk. În special, trupele ruse au încercat să cuprindă Siversk după capturarea Lîsîchansk, dar din 20 iulie încă nu ajunseseră în oraş.

Se subliniază, de asemenea, că invadatorii ruşi nu au putut lansa atacuri directe asupra Bakhmut şi au fost în mare parte blocaţi în bătălii pentru aşezările mici la est şi la sud de acesta.

Eforturile de a ataca Sloviansk au încetat şi timp de câteva săptămâni nu s-au înregistrat progrese semnificative.

„Reluarea ofensivei active a ocupanţilor după o scurtă pauză operaţională nu a dus încă la progrese semnificative, deşi este posibil ca refacerea forţelor să aducă un succes limitat în zilele următoare. Trupele ruse se luptă acum să se deplaseze pe un teren relativ slab populat şi deschis”, a subliniat ISW.

După cum prognozează ISW, forţele ruse vor întâlni un teren care va fi mult mai favorabil pentru apărătorii ucraineni cu cât se vor apropia de E40 în jurul localităţilor Sloviansk şi Bakhmut. Acest lucru se explică prin densitatea populaţiei şi caracterstiicle acestor teritorii. Prin urmare, ofensiva rusă actuală din Donbas va atinge cel mai probabil un punct culminant undeva de-a lungul E40 în săptămânile următoare.

UPDATE 03.17 Primarul Melitopolului a povestit ce „mită” iau ocupanţii ruşi pentru trecerea prin punctul de control

În Melitopol, trupele ruse împiedică oamenii să părăsească oraşul ocupat. Ei cer „mită” pentru trecerea prin punctul de control. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a povestit despre asta în emisiunea teletonului.

Potrivit lui Fedorov, în prezent aproximativ 60 de mii de oameni locuiesc încă în Melitopol, care este ocupat de Federaţia Rusă. Primarul a subliniat că este dificil de calculat cifrele exacte, dar situaţia umanitară şi de securitate din oraş este dificilă. Oamenii vor să plece în masă, dar ocupanţii nu lasă aproape pe nimeni să iasă.

"Lângă Vasylivka erau peste 700 de maşini ale civililor care voiau să evacueze. Cu toate acestea, ruşii le-au oprit", a spus primarul.

Potrivit lui Fedorov, au fost zile în care invadatorii au lăsat să treacă 4 maşini şi au fost zile în care au trecut 70.

Ocupanţii cer „mită” pentru trecerea prin Vasylivka fără să se stea la coadă. Potrivit lui Fedorov, costă de la 100 la 500 de dolari. Invadatorii îi controlează amănunţit pe oamenii care vor să plece ş fură de la ei lucruri şi obiecte de valoare.

Anterior, UNIAN.ua a transmis că ruşii  se tem de rezistenţa populaţiei, care este în creştere în sudul Ucrainei.

Trebuie remarcat faptul că a devenit cunoscut faptul că în  districtul Melitopol  ocupanţii eliberau pensii oamenilor, dar jumătate din facturile în ruble s-au dovedit a fi false . Ruşii au încercat să acuze Ucraina că emite bani falşi, dar toate aceste încercări au eşuat lamentabil.

UPDATE 02.44 Curtea Penală Internaţională de la Haga se pregăteşte să acuze Rusia pentru infracţiuni în Ucraina

Reprezentanţii CPI negociază cu Ucraina extrădarea în instanţă a cel puţin a unui oficial rus ce este în prezent prizonier de război. Procesul ar putea avea loc cel ma devreme în această iarnă.

Recent Franţa a predat Ucrainei un laborator mobil de determinare a ADN-ului. Reprezentanţii Jandarmeriei Naţionale Franceze au instruit şi zece experţi ucraineni pentru a lucra cu acest laborator.

UPDATE 02.27 Pierderile ruseşti sunt estimate la 15 mii de morţi, în Ucraina - CIA

Directorul CIA, William Burns, a spus că SUA estimează că pierderile Rusiei  în Ucraina sunt „în jur de 15.000 de morţi şi de trei ori mai mulţi răniţi”. El a spus acest lucru la un forum de securitate din Aspen, potrivit corespondentului CBS News, Olivia Gazis .

UPDATE 00.57 În ultima zi, peste 200 de hectare de culturi au fost arse în Ucraina, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Ocupanţii ruşi continuă să distrugă intenţionat recoltele şi nu permit salvatorilor şi locuitorilor din zonă să stingă incendiile.

De asemenea, miercuri, 20 iulie, în regiunea Dnipropetrovsk, ocupanţii ruşi au tras dintr-un tanc asupra combinelor ucrainene care recoltau grâul. Incidentul a avut loc în apropierea satului Koshove din regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu regiunea Herson, conform lui Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare Kryvyi Rih. El a subliniat că tancul a vizat maşinile agricole, iar combinele au fost nevoite să fugă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite