Ucraina acuză Moscova că depozitează arme grele în centrala nucleară Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ucraina a învinuit, joi, Rusia că depozitează arme grele şi muniţie la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub ocupaţie rusă din luna martie, situată în sudul ţării, unde Moscova a reclamat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt depozitate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei. 

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului", a declarat compania pe contul său de Telegram. 

Echipamentele ruseşti sunt plasate în aproprierea rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil este utilizat pentru răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, potrivit Energoatom. 

De asemenea, Rusia a acuzat Ucraina că a realizat atacuri cu dronă asupra centralei nucleare, care a fost cucerită de ruşi în luna martie. 

„Acest lucru confirmă dorinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile pentru o catastrofă nucleară nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă", a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, în cadrul conferinţei de presă organizată săptămânal. 

Cu toate acestea, ea nu a precizat că ar exista daune care să pună în pericol securitatea nucleară a sitului. 

Conform declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, armata ucraineană a săvârşit un atac cu dronă, luni, la „câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei, un rezervor de combustibil nucleare uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor". 

De asemenea, ea a mai adăugat că Ucraina a atacat din nou locul, miercuri. Media ruse au făcut publice imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Energodar, locul unde este amplasată centrala. 

AFP menţionează că nu a putut verifica din surse independente nici acuzaţiile Ucrainei şi nici pe cele ale Rusiei. 

Zaharova a declarat că Moscova a luat legătura cu secretariatul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică după cele două întâmplări. 

În aceeaşi ordine de idei, Energoatom a învinuit, săptămâna trecută, armata rusă că a montat lansatoare de rachete în spaţiul centralei Zaporojie. Potrivit companiei, aproximativ 500 de soldaţi ruşi se află la faţa locului. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri