Şeful Statului Major al armatei SUA, despre „succesul” ruşilor în Ucraina: Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina, un imens teatru de război FOTO EPA-EFE
Ucraina, un imens teatru de război FOTO EPA-EFE

Şeful statului Major al armatei americane , generalul Mark Milley a anunţat că Rusia a câştigat doar câţiva kilometri de teritoriu în estul Ucrainei de la începutul invaziei. „Avansurile sunt măsurate în sute de metri”, a spus oficialul, adăugând că luptele din regiunea Donbas sunt „foarte intense”, cu „multă violenţă”.

În timpul unei conferinţe de presă de la Pentagon, miercuri , la care s-au reunit şefi de stat major, generalul Mark Milley a spus că Ucraina „a luptat cu ruşii foarte eficient” şi în ultimele luni, „progresele Rusiei s-au ridicat poate la 10-15 kilometri”, notează businessinsider.com.

„Nu este foarte mult”, a continuat Milley, adăugând că această campanie este „foarte intensă”, cu „multă violenţă”. El a spus că în fiecare zi numărul victimelor continuă să crească, iar infrastructura locală să fie distrusă. 

Dar, a subliniat el, „în ceea ce priveşte terenul real câştigat de ruşi este foarte, foarte puţin, comparativ cu toată Ucraina”.   

După ce forţele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, acestea au încercat să captureze capitala Kiev, dar fără succes. NATO şi Occidentul au avertizat că Rusia doreşte să cucerească toată Ucraina. Kremlinul a anunţat miercuri că obiectivele sale geografice în Ucraina se schimbă, deoarece intenţionează să anexeze mai mult teritoriu dincolo de regiunea Donbas.  

Dar comentariile lui Milley de miercuri subliniază cât de brutal şi de lent a devenit războiul care durează de cinci luni – cu linii de front în schimbare şi un număr tot mai mare de morţi. 

"Costul este foarte mare. Câştigurile sunt foarte mici. Există un război de uzură", a spus Milley. „Ucrainenii îi fac pe ruşi să plătească pentru fiecare centimetru de teritoriu pe care îl câştigă. Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri – în unele zile s-ar putea să obţii un kilometru sau doi de la ruşi, dar nu cu mult mai mult decât atât”. Şi cu sprijinul continuu din partea Occidentului cu livrări de arme, a spus el, Ucraina ar putea să-i alunge pe ruşi din teritoriile ocupate". 

„Moscova are o mulţime de probleme”

Fiona Hill, analist de top în Rusia în cadrul Consiliului Naţional de Securitate sub administraţia Trump, a declarat săptămâna trecută pentru Insider că Moscova are „o mulţime de probleme”. Hill a subliniat că Rusia va continua să se confrunte cu probleme legate de întreţinerea echipamentelor militare, pe lângă problemele de personal, după ce a pierdut atât de multe trupe. Este dificil de verificat numărul morţilor pe fondul unui război în desfăşurare, dar estimările sugerează că zeci de mii de soldaţi ruşi au fost ucişi.

„Problema devine una a menţinerii echipamentului militar şi a tuturor lucrurilor pe termen lung. Vor fi echipamente de canibalizare”, a spus Hill, adăugând: „Le vedem revenind, nu doar la tacticile din vremurile anterioare, dar echipamentele din vremurile anterioare. Scoaterea multor lucruri din depozitul de fier vechi sau din depozitul frigorific. Există multe speculaţii cu privire la cât timp le va dura să reînnoiască echipamentul pierdut."

Recrutările din închisori, o variantă posibilă

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că Rusia ar putea recurge la recrutarea din închisori pentru a compensa personalul militar pierdut. În acest sens, Hill a spus că există şi „semne de disperare” în Rusia „în ceea ce priveşte doar încercarea de a aduce mai mulţi oameni fără a avea o mobilizare completă " .

„Deci, toate aceste declaraţii pe care Putin le spune de genul „nu am început încă, cel mai rău urmează să vină”, sunt menite  să decurajeze Ucraina şi să o determine să renunţe,  a spus Hill, adăugând: El încearcă să ne spună că timpul este de partea lui, când de fapt nu este aşa.”

Lt. general Ben Hodges, fostul general comandant al Armatei SUA în Europa, a declarat pentru Insider că Rusia nu are resursele şi capacităţile pentru a face „progres semnificativ” în Ucraina.

După săptămâni de eşec însă, trupele lui Putin s-au retras din suburbiile Kievului şi şi-au reorientat campania de cucerire a noi teritorii către regiunea Donbas. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Putin susţine că vine o ordine mondială „armonioasă, mai justă şi sigură”

LIVE TEXT Război în Ucraina. CIA estimează pierderile ruseşti în Ucraina la 15.000 de morţi şi 45.000 de răniţi. Ruşii continuă să distrugă intenţionat recoltele

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite