Olena Zelenska spune că războiul l-a determinat pe fiul ei, de nouă ani, să îşi dorească să devină militar: „Vrea doar să înveţe să folosească o puşcă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Zelenski FOTO Profimedia
Soţii Zelenski FOTO Profimedia

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că războiul Rusiei în Ucraina i-a afectat propria familie şi l-a determinat pe fiul ei în vârstă de nouă ani să îşi piardă interesul pentru pasiunile din trecut şi să îşi dorească să devină militar. Ea a subliniat că băiatul ”vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”, relatează NBC News.

Zelenska a spus, într-un interviu exclusiv acordat miercuri pentru NBC News, că nu îşi poate convinge fiul de nouă ani să revină la pasiunile din trecut, precum arta şi ştiinţele umaniste.

„Înainte de război, fiul meu mergea la ansamblul de dansuri populare. Cânta la pian. Învăţa Limba engleză. Mergea la clubul sportiv. Acum, vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”, a spus Zelenska pentru NBC News, prin intermediul unui translator.

”De asta vreau cu adevărat să mă asigur că fiul meu îşi primeşte copilăria înapoi şi că se bucură din plin de viaţa lui”, a mărturisit Prima Doamnă a Ucrainei în interviu.

Zelenska şi-a petrecut ziua de miercuri cu oficiali americani şi a făcut apel la obţinerea de armament suplimentar pentru a respinge invazia Rusiei. Ea s-a întâlnit cu liderii Congresului şi a făcut cererea în numele soţului ei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care rămâne în Ucraina în timp ce ţara intră în a cincea lună de război.

În mesajul ei către Congres, ea a descris teama, sentimentul de pericol şi îngrijorare constante şi faţă de războiul şi şi-a a evidenţiat dorinţa de a vedea copiii regăsind normalitatea.

De duminică, Zelenska s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali americani, inclusiv cu Prima Doamnă Jill Biden, pe care a întâlnit-o pentru prima dată la graniţa Ucrainei, de Ziua Mamei, şi cu secretarul de stat Antony Blinken.

Miercuri, ea a ţinut o pledoarie în auditoriul Centrului de vizitatori al Capitoliului din SUA şi a subliniat nevoia Kievului de echipamente militare suplimentare.

”Cer ceva acum pe care nu aş vrea să-l cer niciodată. Cer arme – arme care nu ar fi folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a-şi proteja casa şi dreptul de a se trezi viu în acea casă”, a transmis Zelenska membrilor Congresului.

Pentru a evidenţia această nevoie, Zelenska şi-a început discursul cu o prezentare cu fotografii ale copiilor ucraineni ucişi în invazia Rusiei şi a spus că ”cere sisteme de apărare aeriană pentru ca rachetele să nu ucidă”.

Prima Doamnă ucraineană a evocat că aceste contribuţii înseamnă că ”în timp ce Rusia ucide, SUA salvează”.

Statele Unite se pregătesc să trimită încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în Ucraina, care au extins foarte mult raza de acţiune a rachetelor ţării. Astfel, numărul lansatoarelor de rachete cu rază lungă de acţiune montate pe camioane furnizate de Washington se ridică la şaisprezece.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite