Iulia Timoşenko ar putea părăsi Ucraina, dar nu obţine graţierea

Iulia Timoşenko ar putea părăsi Ucraina, dar nu obţine graţierea

Iulia Timoşenko, din spatele gratiilor celulei sale, salută jurnaliştii. FOTO: Reuters

Parlamentul din Ucraina va discuta o propunere de lege care i-ar permite fostului premier Iulia Timoşenko să părăsească închisoarea pentru a se opera în străinătate, însă nu în calitate de persoană liberă. După încheierea tratamentului, textul legii o obligă pe Timoşenko să-şi reia pedeapsa, deşi Uniunea Europeană  continuă să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a obţine graţierea fostei lidere a opoziţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul ucrainean va dezbate săptămâna viitoare proiectul de lege făcut public vineri, marcând o evoluţie diferită a cazului Iuliei Timoşenko, a cărei detenţie riscă să pună în pericol semnarea unui acord istoric între Ucraina şi Uniunea Europeană, în cadrul summitului de la Vilnius de la sfârşitul lui noiembrie.

Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare, fiind găsită vinovată de abuz de putere. Însă puterile occidentale sunt de părere că procesul fostului premier a fost motivat politic şi că s-a bazat pe o „justiţie selectivă”, notează agenţia de ştiri Reuters.

Trimişii europeni, care intermediază legătura între Bruxelles şi Kiev, i-au cerut preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să o graţieze pe lidera opoziţiei, rivala sa politică, pentru a beneficia de tratament pentru durerile acute de spate într-o clinică din Germania.

În cazul în care decizia va fi una pozitivă, este considerată a fi suficientă pentru a asigura semnarea Uniunii a unui acord de liber schimb cu Ucraina, formalitate ce ar putea avea loc în cadrul summitului de la Vilnius, Lituania, pe 28 noiembrie. Fiind o ţară ex-sovietică, acest tratat economic ar însemna pentru Ucraina o îndepărtare importantă faţă de Rusia.

Ianukovici a declarat joi că este pregătit să semneze legea care i-ar permite să se trateze în străinătate, dacă parlamentul o aprobă. Însă nu a menţionat nimic despre graţierea fostului politician.

Opozanta, în vârstă de 52 de ani, denunţă o manevră politică a fostului său rival, Viktor Ianukovici, ales preşedinte în 2010, pentru a o îndepărta din politică pe principala sa rivală. Aceasta a spus că este pregătită să meargă la clinica berlineză, însă în calitate de persoană liberă, aşa cum au cerut şi oficialii europeni.

Însă textul legii spune că „la sfârşitul perioadei acordate de instanţă pentru tratamentul în străinătate, condamnatul se va întoarce în Ucraina pentru a-şi ispăşi pedeapsa în continuare”. „Tratamentul nu înseamnă graţiere”, a explicat purtătorul de cuvânt al parlamentului, Volodimir Ribak.

Încarcerată de doi ani, Iulia Timoşenko, care a avut un rol semnificativ în „revoluţia portocalie”, în 2004, din Ucraina, a fost transferată în mai 2012 la Spitalul Public din Harkiv, din cauza unei hernii de disc.

 


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Până la Summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, Iulia Timoşenko va deveni nu o euroasiatică, ci o europeană liberă

Joi 17 octombrie, la o azvârlitură de băţ, de ambasada răsăritenilor imperiali, în clădirea Fundaţiei Europene Titulescu s-a cântat pe patru voci, pe aceeaşi partitură, dedicată dezbaterii intitulate "Parteneriatul estic al Uniunii Europene - ofensivă şi contraofensivă". A fost un show, sub bagheta lui Adrian Năstase, în care au evoluat Adrian Cioroianu şi Adrian Severin. În prezenţa unor diplomaţi, de la Kiev şi Chişinău, ofensivi şi optimişti.

Ucrainenii în stradă pentru a cere eliberarea Iuliei Timoşenko

Aproximativ 15.000 de persoane, în frunte cu boxerul ucrainean Vitali Kliciko, au manifestat sâmbătă la Kiev, cerând eliberarea fostului premier aflat în închisoare Iulia Timoşenko.

Ucraina trebuie să reconsidere situaţia lui Timoşenko, potrivit UE

Uniunea Europeană a cerut marţi autorităţilor ucrainene să revizuiască situaţia opozantei Iulia Timoşenko şi să remedieze „vicii de procedură“, după condamnarea Kievului de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

John Kerry solicită Ucrainei încheierea procedurilor judiciare împotriva Iuliei Timoşenko

Secretarul de stat american John Kerry a cerut vineri de faţă cu omologul său ucrainean încheierea procedurilor penale împotriva opozantei şi fostului premier Iulia Timoşenko arestată din 2011, condiţia necesară unei apropieri a Kievului de Uniunea Europeană.

CEDO condamnă Ucraina în cazul fostului premier Iulia Timoşenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi în favoarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, încarcerată la sfârşitul anului 2011, considerând, în unanimitate, arestarea ei preventivă drept „arbitrară şi ilegală”, scrie AFP.

Iulia Timoşenko: „Ucraina se îndreaptă către dictatură“

Fostul premier Iulia Timoşenko a vorbit, de pe patul de spital, despre situaţia în care se află ţara ei, specificând totodată că intenţionează să participe la alegerile prezidenţiale din 2015, pentru ca poporul să aibă ocazia să o „judece“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: