CEDO condamnă Ucraina în cazul fostului premier Iulia Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Timoşenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi în favoarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, încarcerată la sfârşitul anului 2011, considerând, în unanimitate, arestarea ei preventivă drept „arbitrară şi ilegală”, scrie AFP.

Judecătorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale luliei Timoşenko, însă au respins acuzaţia formulată de opoziţia ucraineană în ceea ce priveşte rele tratamente aplicate fostului premier. Judecătorii au relevat mai multe încălcări ale atricolului 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ("dreptul la libertate şi securitate") şi articolului 18 ("limitatea utilizării restricţionării drepturilor").

Ei au stabilit că Timoşenko a fost împiedicată să conteste în justiţie plasarea sa în detenţie. Ei au relevat, mai ales, că încarcerarea celei "care conducea unul dintre principalele partide de opoziţie" nu a fost motivată de riscul ca aceasta să se sustragă autorităţii judiciare, ci prin "alte motive".

Decizia nu este definitivă, ambele părţi având termen trei luni ca să solicite un recurs, care va fi judecat de Marea Cameră, autoritatea supremă a CEDO.

Avocaţii lui Timoşenko, figură marcantă a Revoluţiei portocalii din 2004, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, au spus săptămâna trecută că îşi pun mari speranţe în acest proces. Serghei Vlassenko, unul dintre avocaţi, a spus că, dacă CEDO dă câştig de cauză opoziţiei ucrainene, autorităţile de la Kiev ar putea fi obligate să o pună în libertate pe Timoşenko.

Condamnată în august 2012 la şapte ani de închisoare cu executare, Timoşenko a depus în august 2011, la câteva zile după arestarea ei preventivă la Kiev, o plângere la CEDO, în care denunţa numeroase încălcări ale drepturilor sale fundamentale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite