Armenia susţine că Turcia i-a doborât unul din avioanele de luptă în spaţiul său aerian

Armenia susţine că Turcia i-a doborât unul din avioanele de luptă în spaţiul său aerian

Foto arhivă

Armenia susţine că unul din avioanele sale de luptă a fost doborât de un avion de tip F-16 deasupra teritoriului armean în contextul conflictului dintre Armenia şi Azerbaijan în Nagorno-Karabah, a anunţat marţi pe Facebook o purtătoare de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avionul, un SU-25 de fabricaţie rusă, se afla într-o misiune militară, a precizat Şuşana Stepanian. Pilotul nu a supravieţuit.
 
Potrivit BBC, care citează postarea pe Facebook a purtătoarei de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, avionul turc ar fi înaintat 60 de kilometri în spaţiul aerian armean.
 
Turcia, care susţine Azerbaijanul în conflict, a negat imediat incidentul ca „absolut neadevărat”.

„Armenia ar trebui să se retragă din teritoriile aflate sub ocupaţia sa în loc să recurgă la trucuri propagandistice ieftine”, a declarat directorul de comunicare al preşedintelui turc Fahrettin Altun, citat de AlJazeera. Atât Turcia, cât şi Azerbaijan neagă doborârea avionului.

Un consilier al preşedintelui azer a declarat pentru Reuters: „Acel Su-25 nici măcar nu a fost detectat de radarele noastre. Armenia să prezinte dovezi”.

 Azerbaijanul a subliniat în mai multe rânduri că nu dispune de avioane de luptă F-16.
 
Aproape 100 de oameni, inclusiv civili, au murit în conflictul început acum trei zile în regiunea separatistă Nagarno-Karabah, recunoscută internaţional ca aparţinând Azerbaijanului, dar care se află sub control armean în urma războiului început în 1988, un armistiţiu temporar fiind încheiat în 1994 cu mijlocirea Rusiei.
 
Cele două părţi se acuză reciproc pentru izbucnirea ostilităţilor. Turcia şi-a declarat susţinerea faţă de Azerbaijan, în timp de Rusia a îndemnat la încetarea focului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările