Activişti anti-război au imitat poziţia unui cadavru în faţa picturii Guernica a lui Pablo Picasso, în Madrid VIDEO

Activişti anti-război au imitat poziţia unui cadavru în faţa picturii Guernica a lui Pablo Picasso, în Madrid VIDEO

Captura video

Aproximativ 30 de activişti anti-război au protestat, luni, în faţa celebrului tablou Guernica al lui Pablo Picasso, care ilustrează ororile Războiului Civil Spaniol, aflat la Muzeul Naţional Regina Sofia din Madrid, cu câteva ore înainte de începerea summitului NATO de marţi din capitala Spaniei. Protestatarii s-au întins pe podea, imitând poziţia unui cadavru, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestatarii dau vina pe alianţa militară pentru că a alimentat războiul din Ucraina şi susţin că ”securitatea nu se realizează cu mai multe arme”, au declarat organizatorii protestului Extinction Rebellion şi Fridays For Future într-o declaraţie comună.
 
În imaginile şi într-un videoclip postate pe reţelele sociale, mai mulţi activişti stau întinşi pe podea, imitând poziţia unui cadavru, în faţa capodoperei lui Picasso, inspirată de raidul aerian sângeros asupra oraşului Guernica din timpul Războiului Civil Spaniol.
 
Unii protestatari purtau pancarte pe care erau înscrise cuvintele: ”Războiul reprezintă moartea oamenilor. Războiul reprezintă moartea artei”.
 
Protestul desfăşurat în unul dintre cele mai faimoase muzee din Europa a durat aproximativ 10 minute înainte ca personalul muzeului să-i disperseze pe protestatari, au declarat organizatorii.
 
Liderii statelor membre NATO urmează să viziteze muzeul şi să admire pictura în timpul summitului de care are loc în cursul acestei săptămâni.
 
Duminică, câteva mii de oameni au protestat pe străzile din Madrid faţă de summitului.
 
Pablo Picasso a pictat renumita piesă de artă după ce Germania nazistă a trimis avioane în Spania în sprijinul lui Francisco Franco pentru a ataca oraşul basc pe 26 aprilie 1937. Atacul s-a soldat cu moartea a 1.600 de oameni şi rănirea altor câteva mii.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările