VIDEO Autorităţile chineze au dinamitat o megabiserică creştină

VIDEO Autorităţile chineze au dinamitat o megabiserică creştină

Biserica demolată de către autorităţile chineze

În această săptămână poliţia chineză a demolat una dintre cele mai mari biserici evanghelice din ţară, utilizând buldozere şi dinamită pentru a culca la pământ o clădire ce reprezenta locul de întrunire şi rugăciune a peste 50,000 de creştini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biserica Golden Lampstand din provincia Shanxi a fost una dintre cele două biserici creştine demolate de către autorităţile de la Beijing în ultima perioadă, parte din ceea ce unii critici au caracterizat a fi o politică la nivel naţional de a reglementa viaţa spirituală în China.
 
În mandatul preşedintelui Xi Jinping, autorităţile chineze au distrus mai multe biserici sau doar au îndepărtat turnurile şi crucile acestora, parte a unei campanii ce reflectă, ceea ce New York Times a caracterizat a fi, „o teamă adâncă a Partidului Comunist Chinez ce vede în Creştinism, înţeles ca o filosofie occidentală, o ameninţare la adresa autorităţii partidului”.
 
Cotidianul de stat chinez, Global Times, a descris demolarea acestei biserici ca fiind parte din campania autorităţilor locale „de a demola clădirile construite ilegal”, citând un oficial ce a susţinut că biserica a fost construită în mod „secret”, fără autorizaţiile necesare, şi a cărei construcţie a fost „deghizată” iniţial într-un depozit.
 
Membri acestei biserici însă au avut însă mai multe confruntări cu autorităţile chineze, inclusiv în anul 2009, atunci când poliţia a confiscat Bibliile acestora şi a încarcerat o parte dintre liderii acestei comunităţi religioase.
 
ChinaAid, o organizaţie non-guvernamentală americană ce monitorizează libertatea religioasă din China, a anunţat că Poliţia Armată Populară, o organizaţie paramilitară naţională, a detonat mai multe încărcături explozibile în subsolul bisericii, distrugând astfel întreaga clădire.
 
„Persecuţia constantă la care a fost supusă Biserica Golden Lampstand demonstrează că autorităţile chineze nu au niciun respect pentru libertatea religioasă sau drepturile omului”, a afirmat Bob Fu, fondatorul acestei comunităţi.
 
Organizaţia ChinaAid a susţinut că această biserică a fost construită de către un cuplu de creştini evanghelişti, Wang Xiaoguang şi Yang Rongli, cu ajutorul donaţiilor de aproape 3 milioane de dolari venite din partea comunităţii creştine locale, specificând însă că biserica nu a fost înregistrată la autorităţile locale, după cum prevede legislaţia chineză.
 
Oficial, cetăţenii Chinei au dreptul de a practica orice religie doresc, însă în realitate, autorităţile centrale îşi exercită dreptul de a interzice anumite grupări religioase iar pastorii şi preoţii trebuie să adere la un set de reguli stricte impuse de către guvernul de la Beijing. Tocmai această politică restrictivă a dat naştere la acest tip de biserici, ce funcţionează independent de canalele oficiale.
 
În data de 27 decembrie a anului trecut, autorităţile au demolat o biserică catolică din provincia Shaanxi, după cum relatează aceeaşi organizaţie ChinaAid. Conform cotidianului The Guardian, această biserică fusese construită în urmă cu 20 de ani.
 
În prezent, în China trăiesc peste 60 de milioane de creştini, dintre care cel puţin jumătate sunt afiliaţi la biserici ce nu sunt înregistrate la autorităţile locale.
 
„Inima mea a fost cuprinsă de tristeţe să văd cum această biserică a fost demolată, iar acum îmi este teamă ca acest lucru să nu se întâmple la tot mai multe biserici, inclusiv a mea”, a declarat pentru The Guardian un preot al unei alte biserici ce a fost martor la acest eveniment.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările