Harvey Weinstein a fost arestat pentru viol: „Este un moment incredibil şi neaşteptat pentru toate victimele sale“ VIDEO

Harvey Weinstein a fost arestat pentru viol: „Este un moment incredibil şi neaşteptat pentru toate victimele sale“ VIDEO

Harvey Weinstein s-a predat autorităţilor din New York FOTO AFP/Spencer Platt

Producătorul de film Harvey Weinstein (66 de ani) s-a predat autorităţilor din New York şi a fost arestat sub acuzaţiile că a violat o femeie şi pe o alta a forţat-o să-i facă sex oral, potrivit unor surse CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

La opt luni după apariţia primelor acuzaţii, Harvey Weinstein s-a predat autorităţilor din Manhattan (New York), iar procurorii l-au pus sub acuzare pentru viol şi hărţuire sexuală, urmând ca mogulul să apară în faţa instanţei, relatează CNN. Avocatul producătorului a precizat că acesta va pleda nevinovat. 
 
Protagonistul celui mai amplu scandal sexual de la Hollywood, Weinstein a fost aşteptat de zeci de reporteri şi fotografi, într-o scenă foarte diferită de cele de pe covorul roşu cu care era obişnuit. Producătorul căzut în dizgraţie a apărut ţinând în mână două cărţi şi nu a făcut nicio declaraţie. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cauţiunea ar fi de 2 milioane de dolari. 
 
Acuzat de zeci de femei din industria cinematografică de hărţuire, abuz şi agresiune sexuală, Weinstein este anchetat şi de autorităţile din Los Angeles şi Londra, pentru acuzaţii de viol.
Încă de la izbucnirea scandalului, reprezentanţii lui Weinstein au negat vehement acuzaţiile şi au susţinut că toate contactele sexuale au fost consimţite. Recent, avocatul producătorului, Benjamin Brafman, a declarat pentru postul de radio BBC 5 că Weinstein se simte „singur şi furios“, precizând că plângerile formulate împotriva clientului său nu au nicio bază legală şi nu pot fi dovedite. 
 
Arestarea mogulului vine după un val de acuzaţii care a determinat femei din întreaga lume să dezvăluie abuzurile la care au fost supuse de bărbaţi influenţi. Victimele lui Weinstein au salutat arestarea acestuia, fiind de părere că este un prim pas către dreptate. 
 
„Eu şi multe alte victime ale lui Harvey Weinstein renunţasem la speranţa că violatorul nostru va răspunde în faţa legii. În urmă cu 20 de ani, am jurat că voi îndrepta această nedreptate. Astăzi suntem cu un pas mai aproape de dreptate. Eram nişte tinere agresate de Weinstein şi, mai târziu, terorizate de el şi vasta lui reţea de complici. Sunt alături de celelalte supravieţuitoare. Fie ca această decizie să le redea speranţa tuturor victimelor şi supravieţuitorilor de pretutindeni care au spus adevărul“, a declarat actriţa Rose McGown, una dintre primele femei care a vorbit public despre abuzurile producătorului. 
 
Jurnalistul Ronan Farrow, care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru investigaţia prin care a demascat abuzurile lui Weinstein, a declarat că arestarea şi punerea sub acuzare a acestuia este „un moment incredibil şi neaşteptat“ pentru femeile care au avut curajul să-şi spună povestea. 
 
Jurnalistul a dezvăluit că majoritatea victimelor nu a crezut că Weinstein va fi tras la răspundere vreodată, mai ales că în 2014 el a reuşit să evite arestul, după o anchetă NYPD. 
 
„Nici într-un milion de ani nu credeau că se va întâmpla. Una dintre cele mai dureroase discuţii pe care le-am avut de mai multe ori cu aceste femei curajoase a fost legată de teama că nu se va face niciodată dreptate. Aceste femei au făcut un sacrificiu uriaş când au vorbit public“, a mai spus Farrow citat de CNN. 
 
Arestarea lui pune capăt mai multor luni de speculaţii. În 2014, el a evitat arestul - după ce a fost anchetat de NYPD - pentru hărţuirea modelului italian Ambra Battilana. La acel moment, procurorul Manhattan, Cy Vance, a decis să nu îl pună sub acuzare, hotărâre criticată în ultima jumătate de an. 

Harvey Weinstein este cel mai detestat personaj din America după ce la finele anului trecut au ieşit la iveală abuzurile sale, aproape 100 de femei acuzându-l pe producătorul american de film că le-a hărţuit sexual, le-a violat şi le-a şantajat, printre acestea numărându-se nume de top de la Hollywood - Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Rose McGowan, Asia Argento, Ashley Judd, Léa Seydoux şi Cara Delevingne. 
 
Foarte multe voci susţin că Harvey Weinstein a reuşit să-şi ascundă abuzurile vreme de 30 de ani cu complicitatea oamenilor din industrie. În timp ce unii neagă că ar fi ştiut, alţii recunosc voalat că ştiau unele detalii şi recunosc că producătorul a avut o influenţă extraordinară şi a fost de neatins până acum. George Clooney însă a declarat tranşant că toţi cei din industrie sunt complici şi că zvonurile au apărut încă din anii '90, dar nimeni nu a fost interesat să cerceteze. Totuşi, starul, care a admis că a fost prieten bun cu Weinstein vreme de 20 de ani, a precizat că nu cunoştea gravitatea faptelor sale. 
 
După izbucnirea scandalului, pe lângă oprobriul public, Harvey Weinstein a fost concediat de la propria companie, a fost părăsit de soţie, a fost suspendat din organizaţia care decernează premiile BAFTA şi de Academia Americană de Film, care decernează Oscarurile, şi este anchetat de Poliţia metropolitană din Londra şi de New York Police Department (NYPD), riscând până la 25 de ani de închisoare dacă se ajunge în instanţă şi acuzaţiile sunt dovedite, având în vedere că multe dintre ele s-au petrecut în urmă cu zeci de ani. 
 
De asemenea, scandalul sexual a generat o campanie online despre hărţuirea sexuală, la care au participat milioane de femei din întreaga lume, care îşi fac curajul să împărtăşească public propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“. O altă campanie de susţinere a victimelor abuzurilor sexuale este „Time's Up“, lansată de femeile de la Hollywood. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările