Marea Britanie: şcolarizare gratuită pentru studenţii „geniali” ai Europei

Marea Britanie: şcolarizare gratuită pentru studenţii „geniali” ai Europei

Valoarea totală a creditelor cumpărate de către studenţii europeni s-a dublat în intervalul 2010-2011.  FOTO Shutterstock

Din cauza creditelor neachitate de studenţii din Uniunea Europeană, contractate pentru achitarea taxelor de şcolarizare, britanicii iau în calcul varianta şcolarizării gratuite pentru tinerii europeni extrem de bine pregătiţi, relatează The Telegraph.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape jumătate dintre studenţii europeni care şi-au luat credite pentru a-şi plăti taxele la universităţile britanice au restanţe la achitarea creditelor sau statutul de „neplătitor”, potrivit rapoartelor recente ale autorităţilor privind contractele în curs de derulare, susţin jurnaliştii de la The Telegraph.

Valoarea totală a creditelor cumpărate de către studenţii europeni s-a dublat în intervalul 2010-2011 faţă de perioada 2009-2010, de la 49,2 milioane de lire la 111,1 milioane de lire, mai arată datele oficiale.

Cursanţii din Uniunea Europeană au fost eligibili pentru credite cu dobânzi mici încă din 2006 pentru a-şi acoperi taxele şcolare, aşa că nu pot cere împrumuturi de mentenanţă.

Însă, faptul că aproape jumătate au probleme privind returnarea acestor credite de studii, iar urmărirea absolvenţilor este dificilă o dată ce părăsesc ţara, i-a determinat pe britanici să ia în considerare varianta studiilor gratuite pentru ”olimpicii” europeni.

„Dacă nu-şi vor achita creditele şi constrângerea va fi dificil de derulat, va trebui să aplicăm un proiect de şcolarizare gratuită pentru studenţii extrem de pregătiţi din Uniunea Europeană”, a declarat Peter Lilley, fostul secretar de stat britanic pe securitate socială, pentru revista „Times Higher Education”.

Peste 80.000 de europeni şcoliţi în universităţile britanice

Acesta a precizat că de pe băncile universităţilor britanice au ieşit, până acum, peste 80.300 de absolvenţi europeni. Universităţile din Marea Britanie au cunoscut o creştere de 56% a absolvenţilor europeni într-un deceniu, comparativ cu o creştere de doar 14% a numărului de absolvenţi britanici.

În timp ce britanicilor li reţin din salariu ratele pentru creditul de studii, cei care se mută în străinătate sunt obligaţi să furnizeze guvernului informaţiile cu privire la venit, să folosească procedura de debitare directă sau să plătească online ratele.

„Cei mai mulţi dintre debitorii din altă ţară sunt oneşti şi vor să-şi plătească creditele. Oricum, toţi debitorii trebuie să ştie că nu pot scăpa de plata împrumuturilor prin mutarea din ţară. Identificăm adresa celor care sunt restanţieri şi obţinem ordine judecătoreşti din alte jurisdicţii prin care solicităm achitarea creditelor,” a declarat purtătorul de cuvânt al Departmentului de Afaceri, citat de The Telegraph.

În Marea Britanie, taxele anuale de şcolarizare vor creşte la 9.000 de lire, începând cu acest an universitar, sumă aproximativ triplată faţă de nivelul actual, de 3.375 de lire pe an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: