Secţiune în parteneriat cu Educativa

A treia limbă străină, cerinţă pentru joburile bine plătite peste hotare

A treia limbă străină, cerinţă pentru joburile bine plătite peste hotare

Engleza, germana şi franceza, cele mai cerute limbi străine

Cei care vor să-şi găsească mai repede un loc de muncă bine plătit peste hotare trebuie să cunoască trei limbi străine, şansele pentru poligloţi fiind mai mari în profesii tehnice, finanţe şi bănci, în cabinete de avocatură, vânzări şi marketing, potrivit agenţiilor străine de headhunting.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acestea sunt principalele concluzii ale raportului „Limbile cele mai cerute în domeniul muncii din străinătate”, realizat de agenţia de head hunting Randstad, care a evidenţiat şi cerinţa din partea angajatorilor de a cunoaşte limbi străine neconvenţionale, informează ziarul spaniol La Razon, în ediţia electronică, citat de Agerpres.

Analiza vizează managerii din Spania, însă trendul a fost deja semnalat de companiile de recrutare la nivel european.

„Cu cât este mai mare calificarea, cu atât este mai mare cerinţa cunoaşterii mai multor limbi străine”, comentează cei de la Randstad, potrivit cărora cunoaşterea unei a doua limbi străine este o cerinţă cuprinsă în 58 % din ofertele adresate noilor absolvenţi, în 65 % din ofertele pentru posturile de conducere intermediare şi în 100 % pentru posturile de conducere la vârf.

Limba engleză, cea mai solicitată

Limba engleză rămâne cea mai solicitată limbă în rândul candidaţilor care vizează un post în străinătate, urmată de germana şi franceza. Potrivit Randstad, a stăpâni engleza şi germana este o cerinţă de bază pentru inginerii mecanici şi electronişti, pentru posturile din finanţe, directorii de vânzări şi marketing şi în telecomunicaţii.

O pondere importantă o are limba franceză în domeniul sănătăţii, iar portugheza în inginerie, având în vedere creşterea cererii de profesionişti din partea Braziliei în perspectiva Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 şi a Jocurilor Olimpice din 2016, notează publicaţia.

Limbile exotice, la mare căutare în Spania

Însă, a fost identificată şi o creştere a interesului pentru limbile neconvenţionale, precum chineza, japoneza, araba şi chiar rusa, ca urmare a deschiderii unor pieţe necunoscute până nu demult de companiile spaniole.

Randstad a reamintit că, potrivit unui studiu recent publicat de oficiul de statistică Eurostat, Spania este a treia ţară din Uniunea Europeană cu o populaţie de adulţi cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani care au declarat că vorbesc cel mult o limbă străină. Situaţia e mai gravă doar în Ungaria şi în Bulgaria.

Concret, procentul spaniolilor care cunosc o altă limbă este de 51 %, o valoare care o plasează sub media comunitară (66 %). Luxemburgul (99 %) este ţara cu cel mai mare procent de adulţi cunoscători ai unei limbi străine, urmat de Lituania (97 %), Letonia (95 %) şi Danemarca (94 %).


10 abilităţi de care au nevoie absolvenţii de facultate pe piaţa muncii

Pe lângă clasicele calităţi, cum ar fi munca în echipă, cunoaşterea limbilor străine sau cultura generală, există şi câteva aspecte mai subtile care pot să conteze pentru angajatori, cum ar fi să ştii să faci o cafea bună sau să respecţi eticheta de birou, cum să te îmbraci, cum te adresezi colegilor, arată o analiză a celor de la The Guardian.

Mitul românului deştept, spulberat: câţi români nu cunosc nici măcar o limbă străină

Exista un mit in tara noastra potrivit caruia toti romanii stiu cel putin o limba straina, daca nu doua. Ca am sti cel putin engleza din scoala sau din filme, dar acest lucru nu mai e valabil de mult timp, dupa cum ne arata o statistica compilata de Econtext.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările