Subiecte Limba Maternă Bacalaureat 2015. Elevii susţin astăzi proba la Limba Maternă. La Germană, elevii au avut de caracterizat un personaj din Faust

Subiecte Limba Maternă Bacalaureat 2015. Elevii susţin astăzi proba la Limba Maternă. La Germană, elevii au avut de caracterizat un personaj din Faust

Subiectele de la Limba Maghiară vor fi publicate pe site-ul subiecte2015.edu.ro, al Ministerului EducaţieiFOTO: Arhiva Adevărul

Subiecte Limba Maternă Bacalaureat 2015. Absolvenţii clasei a XII-a din rândul minorităţilor naţionale susţin astăzi proba la Limba Maternă. Adevarul.ro va publica în timp real subiectele primite de elevi la maghiară şi la germană, iar la ora 15:00, Ministerul Educaţiei va publica baremele de corectare. În total, peste 7.500 de candidaţi au susţinut astăzi proba la Limba Maternă, potrivit datelor ministerului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Subiecte Bacalaureat 2015 Limba Maternă Germană

UPDATE: La subiectul al doilea de la Germană, elevii au avut de caracterizat un personaj din Faust de Johann Wolfgang von Goethe şi la subiectul al treilea au avut de redactat o scrisoare de angajare.

 

Subiecte Bacalaureat 2015 Limba Maternă - Maghiară 

La proba de Limbă Maghiară, elevii au avut de comentat o poezie de Ady Endre. La al doilea subiect au avut de comentat un text despre un scriitor maghiar, Janus Pannonius. La punctul trei au avut de comentat la alegere una din cinci balade date.Luni, elevii au susţinut proba la Limba Maternă, care a avut subiecte uşoare faţă de anii precedenţi. Pentru prima dată în doi ani, candidaţii nu au mai fost nevoiţi să scrie un eseu despre poezie. Subiectele li s-au părut accesibile şi mulţi speră că vor obţine note mari, cu toate că, pentru prima oară în istorie, lucrările vor fi corectate în alte judeţe. Chiar şi dascălii de Limba română au confirmat luni că subiectele nu au avut o dificultate la fel de ridicată ca cele din anii precedenţi.

Concret, elevii de la profilul Real au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie ale unui personaj într-un text narativ de Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda, în timp ce elevii de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.

La al doilea subiect, unde elevii au fost nevoiţi să scrie un text argumentativ pe o temă dată, candidaţii de la Real au avut de scris despre „importanţa practicării unui sport la orice vârstă”, în timp ce candidaţii de la Uman au avut un subiect mai dificil, care ar fi putut să le pună probleme, sunt de părere profesorii.

Bacalaureat Limba Maternă. Regulile din sala de examen

În ceea ce priveşte regulile pe care elevii trebuie să le respecte în sala de examen, metodologia de organizare a Bacalaureatului în 2015 aminteşte că elevii nu au voie să intre în examen cu materiale ajutătoare (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări), cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor. Se interzice şi supraveghetorilor să intre în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi etc.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut în metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen, însă,  în această situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Bacalaureat 2015. Candidaţii trebuie să folosească pix de culoare albastră

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Calendar Bacalaureat 2015

• 29 iunie, luni – proba la Limba Română de la Bacalaureat 2015
• 30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă
• 1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie
• 3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
• 7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
• 8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor de la Bacalaureat
• 10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale Bacalaureat 2015

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările