Consiliul Naţional al Elevilor: Începe şcoala, dar cum ajungem la ea?

Consiliul Naţional al Elevilor: Începe şcoala, dar cum ajungem la ea?

Reprezentanţii elevilor: Sute de mii de elevi nu vor putea ajunge la şcoală FOTO: Ştefan Borcea

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României să ia măsuri urgente pentru ca „cei peste 430.000 de elevi navetişti” să nu fie prejudiciaţi în niciun fel, având în vedere că de miercuri s-au reluat cursurile cu prezenţă fizică în majoritatea unităţilor de învăţământ, pentru elevii din clasele non-terminale din peste 1.700 de localităţi, iar în următoarele zile revin la şcoală şi elevii din anii terminali.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Consiliul Naţional al Elevilor „solicită ferm Guvernului României să ia măsuri urgente pentru ca elevii navetişti să nu fie prejudiciaţi în niciun fel, dar şi să trateze cu celeritate problematica decontării navetei, care a afectat, de-a lungul timpului, întregi generaţii de elevi şi care a avut drept efect principal creşterea ratei părăsirii timpurii a şcolii”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor elevilor, citat de Agerpres.
 
"Înainte de începerea vacanţei de primăvară, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG privind transportul elevilor, menit să clarifice prevederile legislative pe această temă. O lună mai târziu, nu există nicio reglementare nouă în acest sens, iar cadrul legal privind asigurarea gratuităţii transportului elevilor navetişti este la fel de neclar ca înainte, nefiind posibilă decontarea/subvenţionarea transportului elevilor navetişti. Din aceste motive, solicităm Guvernului României clarificarea, în regim de urgenţă, a cadrului normativ privind naveta elevilor. Începând de astăzi, elevii ar trebui să se întoarcă la şcoală; întrebarea este: vor avea cu ce?", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
 
Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra accesului la educaţie pentru peste 430.000 de elevi navetişti din România, care nu vor primi decontul aferent drumului până la şi de la şcoală, în condiţiile în care prevederile legale nu reglementează explicit modul în care autorităţile centrale şi locale se implică în asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetişti.
 
Astfel, potrivit lor, cauza principală a acestei lacune „este reprezentată de un vid legislativ” existent, în speţă o serie de prevederi contradictorii în ceea ce priveşte finanţarea mecanismului de decontare a navetei elevilor, prezente în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
 
Sursa citată precizează că în repetate rânduri, Guvernul României, prin ministerele de resort (Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării), şi-a asumat să clarifice cadrul legislativ şi să simplifice procedura de decontare a abonamentelor elevilor navetişti, astfel încât autorităţile locale şi operatorii de transport să poată întreprinde măsurile necesare asigurării accesului la educaţie pentru toţi elevii.
 
Dar cu toate acestea, nici până la momentul actual situaţia nu a fost clarificată, ceea ce va afecta sute de mii de elevi care nu vor putea ajunge la şcoală.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările