Peste 150 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei dezbaterea publică a proiectului de hotărâre de Guvern privind proiectul „România Educată”

Peste 150 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei dezbaterea publică a proiectului de hotărâre de Guvern privind proiectul „România Educată”

Un număr de 153 de ONG-uri solicită Ministerului Educaţiei dezbaterea publică a proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului „România Educată”. Reprezentanţii organizaţiilor susţin că proiectul, aflat în consultare publică, este „o enumerare de obiective şi măsuri strategice prea generale, fără indicatori de rezultat clar definiţi şi fără definirea responsabililor precişi pentru fiecare măsură".

Florin Cîţu: „În acest moment, avem 253 şcoli în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid” | coronavirus

Florin Cîţu: „În acest moment, avem 253 şcoli în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid”

Anul şcolar trebuie să se deruleze cu prezenţă fizică, deşi există deja localităţi unde şcoala va începe online, din cauza incidenţei infectărilor, a declarat Florin Cîţu, duminică,  la videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii DSP.  Premierul a mai anunţat că există peste 250 de şcoli în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare.

Cîmpeanu: Am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi. Au fost 9.000 de elevi vaccinaţi în ultimele zece zile, iar 8.000 de cadre didactice s-au vaccinat în vară

Cîmpeanu: Am depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi. Au fost 9.000 de elevi vaccinaţi în ultimele zece zile, iar 8.000 de cadre didactice s-au vaccinat în vară

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost depăşit pragul de 15% elevi vaccinaţi, după ce în ultimele zece zile s-au vaccinat 9.000 dintre aceştia. El a precizat că există un interes pentru vaccinare mai mare în rândul elevilor decât al personalului din unităţile de învăţământ, deoarece în lunile de vară s-au vaccinat 8.000 de cadre didactice.

Şcoala omoară curiozitatea şi creativitatea copiilor: „Învăţarea pentru note şi examene e un factor distructiv esenţial pentru creativitate”

Şcoala omoară curiozitatea şi creativitatea copiilor: „Învăţarea pentru note şi examene e un factor distructiv esenţial pentru creativitate”

Un studiu internaţional publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că un copil de 10 ani este mult mai curios şi mai creativ decât unul de 15 ani. Sistemele de educaţie performante susţin dezvoltarea acestor abilităţi foarte valorizate pe piaţa muncii, însă în şcolile din România nu se gândeşte nimeni la ele.

Locurile la clasa a V-a, greu de stabilit după ce Ministerul Educaţiei a decis limitarea numărului de elevi

Locurile la clasa a V-a, greu de stabilit după ce Ministerul Educaţiei a decis limitarea numărului de elevi

Într-o clasă gimnazială nu pot intra mai mult de 29 de elevi, iar problema în şcolile supraaglomerate este destul de sensibilă pentru elevii care trec în clasa a V-a. Pe lângă faptul că trec de la învăţător la profesori, unii vor fi despărţiţi şi de colegii lor. Decizia în ce priveşte împărţirea aparţine şcolii astfel că directorii sunt nevoiţi să găsească în acest an soluţii pentru a pune în aplicare Legea nr. 185/2020.

N-ar trebui să stricăm atmosfera de sărbătoare din multe familii, prilejuită de deschiderea unui nou an şcolar. Mă adresez în special autorităţilor, care sunt prinse, a câta oară, nepregătite. Dacă pandemia va închide şcolile, vom avea al patrulea semestru de şcoală pierdut. Cu cele trei pierdute anterior, doi ani de şcoală pierduţi! Iar elevii îşi continuă şcoala, deşi nu inţeleg mai nimic.

acum 4 zile · comentarii (11)

În 32 de judeţe, la concursul pentru ocuparea funcţiilor de coordonatori judeţeni în cadrul Programului naţional de educaţie remedială a fost un candidat pe un loc, care a obţinut la proba de dosare 80-90-100 de puncte dintr-un foc. (Antonia Pup pentru România Curată)

acum 7 zile · comentarii (2)

Un Preşedinte. Un prim-ministru. Un consilier prezidenţial. Doi miniştri ai Educaţiei, trei secretari de stat, un secretar general şi o echipă de funcţionari de rang înalt din acelaşi minister – toţi, în clipele lor de graţie. O colecţie superbă de directori şi profesori din şcoli curajoase. Cohorte de prieteni profesionişti minunaţi, de dincoace şi de dincolo de Prut. Focus şi lobby 24/7, ani şi ani – ultimii doi, la blană. Ca la carte. Done!

acum 13 zile · comentarii (2)

Învăţământul este acum exact în situaţia în care l-au lăsat guvernările PSD. Nici guvernul Orban, nici guvernul Cîţu n-au catadicsit să vadă dacă trebuie schimbat ceva. Au aşteptat, probabil, România Educată a preşedintelui Iohannis, care a adus o „viziune”, pentru anul 2030. Şi până atunci ce facem? Stăm pe loc? Rezultatele examenelor din vara aceasta ne arată situaţia proastă în care se zbate educaţia la noi.

acum 2 luni · comentarii (14)

Aşa se pare, dacă se vor aplica măsurile prevăzute în proiectul România Educată (RE). RE desfiinţează şcolile profesionale, toţi elevii vor face liceul, vor trece de un simulacru de Bacalaureat general, comun tuturor filierelor, după care vor merge în universităţi, reanimând fabricile de diplome universitare.

acum 2 luni · comentarii (11)

Am scris un articol, link-ul mai jos, despre întrebările pe care le ridică funcţionarea şcolilor pilot. N-am primit niciun răspuns la întrebările ridicate, nu neapărat eu, ci şcolile care se gândeau să aplice pentru acest proiect. De aici şi reticenţa şcolilor de se înscrie în proiect. Nu sunt clare consecinţele unui asemenea demers. Au fost dezbateri zilele acestea, inclusiv pe tema şcolilor pilot.

acum 2 luni · comentarii (13)

Adică (şi) înţesată de reţele de feude, letale până în măduva fiinţării noastre ca naţie, ca societate. Cangrena politică din Educaţie, înstăpânită cvasi-metastazic, vă e de ajuns ca exemplu de feudalizare ucigătoare? Ea consfinţeşte prezenţa elefantului uriaş în bătătura Şcolii fascinantei Românii. Miza de securitate naţională nu e de a face cam altceva, cam altfel sau la fel ca până acum. Miza noastră vitală este de a face ALTFEL, ALTCEVA.

acum 2 luni · comentarii (6)

Au apărut în spaţiul public o fişa de sinteză a proiectului România Educată şi declaraţiile consilierului prezidenţial Ligia Deca. Multe dintre prevederile prezentate sunt neclare, necesită explicaţii suplimentare, pe care sperăm să le obţinem de la forma finală a proiectului România Educată (RE). Urmează un memorandum adoptat de Guvernul României, probabil mai lămuritor şi mai concret în privinţa punerii în operă a proiectului prezidenţial.

acum 2 luni · comentarii (15)

S-au anunţat rezultatele de la Bacalaureat 2021 şi dincolo de comunicatul triumfalist al ministerului Educaţiei să vedem şi faţa reală a rezultatelor. Ca de obicei, ministerul face abstracţie de elevii existenţi în clasa a XII-a, dar care n-au aşteptat să cadă la examen. Nu s-au prezentat, pur şi simplu. Elevi pentru care noi, contribuabilii, am plătit salarii şi cheltuieli de funcţionare, dar care nici nu s-au încumetat să dea Bacalaureatul.

acum 2 luni · comentarii (5)

Cifrele sunt cifre. Nu pot minţi. Din 147.650 de elevi înmatriculaţi în clasa a VIII-a, 83.000 au luat la matematică medii peste 5. Adică 56%! Şi asta în condiţiile în care media 5 se obţinea dacă ştiai cele patru operaţii aritmetice şi câteva formule de arii şi volume. Ceva e putred în şcoala românească, dar cei care au puterea de a schimba ceva nu văd, nu vor sau nu pot să facă ceva.

acum 3 luni · comentarii (58)

Fiecare e liber să scrie ce vrea. Pe cât ştie despre subiect. Şi pe câtă bună-credinţă are. Iată ce am scris şi am recomandat eu în 2016. Sine ira. Retrospectiv, cu mintea de azi, aş fi putut avea atunci altă poziţionare decât cea a delimitării clare de soluţiile establishment-ului oficial? Nu. M-aş fi disociat de grupul “dizidenţilor curriculari”? Nu. E rezolvată sănătos, acum, chestiunea curriculară la români? Nicidecum!

acum 3 luni · comentarii (0)

Aceiaşi oameni din instituţiile statului care erau dojeniţi, luna trecută, de Comisia Europeană cu privire la arhitectura Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă îşi propun astăzi să rescrie Legea educaţiei naţionale, având o nouă viziune: ,,nu lăsăm pe nimeni în urmă” şi ,,statul investeşte în betoane”.

acum 3 luni · comentarii (4)

Se anunţă finalizarea discuţiilor asupra proiectului România Educată şi câteva opinii izvorâte din experienţa de o viaţă în instituţii de învăţământ mi se par utile. Am avut o strategie în perioada 2007-2011, elaborată de Comisia prezidenţiala condusă de Mircea Miclea şi finalizată cu Legea Educaţiei Naţionale (LEN), Legea 1/2011, elaborată de Daniel Funeriu.

acum 3 luni · comentarii (8)

Înainte de examenul la matematică, îmi scriu tinerii despre cum să-şi gestioneze emoţiile, ce să facă pentru a-şi păstra atenţia şi concentrarea, pentru a nu intra în panică („ştiţi eu sunt indecis, nesigur pe răspuns, grilele mă stresează foarte tare, vă rog un sfat”). Am întocmit o listă cu 20 de recomandări, vă invit să o citiţi, discutaţi şi să o completaţi.

acum 3 luni · comentarii (3)

Mâine începe Evalaurea Naţională (EN), un prim examen naţional de absolvire. Ministrul Cîmpeanu are apariţii multe la posturile tv, ceea ce este un lucru bun. Elevii şi părinţii află la ce să se aştepte de la aceste examene. De reuşita la aceste examene depinde parcursul şcolar ulterior al elevilor, la liceu sau la universitate. Premisele nu sunt deloc favorabile elevilor.

acum 3 luni · comentarii (7)
Postari Recente
Modifică Setările