Definitivat 2018. Cu cât a crescut rata de promovare după rezolvarea contestaţiilor 0

Procentul final de promovare la examenul naţional de Definitivat în învăţământ, după soluţionarea contestaţiilor, este de 79.59% (în creştere cu aproape 4 procente comparativ cu rezultatele iniţiale – 75,75%). Au depus contestaţii 1.175 de candidaţi. Dintre aceştia, 284 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat. La proba scrisă 169 de candidaţi au obţinut nota 10.

Definitivat 2018. Cu cât a crescut rata de promovare după rezolvarea contestaţiilor Vezi comentarii 0

INTERVIU Lăcrămioara Bozieru, „profa” care se solidarizează cu elevul care este gay sau evreu: „Minciuna este cea mai mare problemă a sistemului educaţional”

INTERVIU Lăcrămioara Bozieru, „profa” care se solidarizează cu elevul care este gay sau evreu: „Minciuna este cea mai mare problemă a sistemului educaţional”

Lăcrămioara Bozieru nu este un dascăl tocmai obişnuit. În fiecare dimineaţă când ajunge la şcoală, după ce se dă jos de pe motor, încearcă să patrundă în minţile şi sufletele elevilor. Ea este profesoara care aduce clătite, căreia i te poţi confesa dacă eşti gay şi care îşi va face un tatuaj pentru a se solidariza cu tine dacă ai fost victima unui atac antisemit.

Şcoală
Articol publicitar

Dana Bănică, Manager Logiscool România, despre provocările unei şcoli de programare pentru copii, cum a adus brandul în România şi planuri de viitor

Dana Bănică, Manager Logiscool România, despre provocările unei şcoli de programare pentru copii, cum a adus brandul în România şi planuri de viitor

La nici un an de la apariţia sa în Bucureşti, Logiscool - şcoala internaţională de programare şi robotică pentru copii şi adolescenţi, care aseamănă învăţarea programării cu cea a unei limbi străine - se extinde în mai multe zone din capitală, dar şi în alte oraşe. Dana Bănică, managerul Logiscool România, îşi petrece timpul între taberele urbane şi deschiderea noilor şcoli.

VIDEO Ministrul Educaţiei, în ianuarie: „Mă voi strădui să am un limbaj perfect“. Şase luni mai târziu: „Manualele şcolare este un subiect intens“

VIDEO Ministrul Educaţiei, în ianuarie: „Mă voi strădui să am un limbaj perfect“. Şase luni mai târziu: „Manualele şcolare este un subiect intens“

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul celor şase luni de mandat în fruntea ministerului. Raportul lui Valentin Popa a fost, însă, marcat de o serie de greşeli gramaticale şi bâlbe, cea mai gravă dintre ele fiind dezacordul dintre subiect şi predicat. Astfel, amintind despre problema manualelor, acesta a spus că „manualele şcolare este un subiect intens”, în loc de „sunt un subiect intens”.

Reguli noi pentru olimpiadele şcolare

Reguli noi pentru olimpiadele şcolare

Locuri suplimentare pentru etapa naţională, dublarea sumelor acordate elevilor şi profesorilor pentru cazare şi masă, plata cadrelor didactice implicate în organizarea concursurilor, sunt câteva dintre schimbările anunţate de Ministerul Educaţiei la olimpiadele şcolare.

Manuale şcolare sau doar interese financiare?

Manuale şcolare sau doar interese financiare?

Într-un articol precedent ne refeream, pe larg, plecând de la un interviu realizat cu directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, la eforturile realizate de această entitate pentru ca elevii să aibă, la timp, manuale pe băncile şcolii atunci când va suna primul clopoţel.

Ministerul Educaţiei nu renunţă la monopolul asupra manualelor

Ministerul Educaţiei nu renunţă la monopolul asupra manualelor

Ministerul Educaţiei nu renunţă cu niciun chip la monopolul manualelor. După ce Curtea Constituţională a trântit Legea pentru reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice ca societate în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi să poată edita manualele, ministerul a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut.

Elevii au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie | parlamentul european

Elevii
au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie

Elevii scutiţi de orele de Educaţie Fizică şi Sport vor practica şahul începând cu anul şcolar următor. Cel puţin aşa prevede un ordin emis de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la începutul săptămânii. Specialiştii spun că decizia este binevenită, însă critică faptul că nu s-a găsit o soluţie şi pentru şcolarii care nu vor să participe la ora de Religie, chiar dacă disciplina este opţională.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

luna trecuta · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

luna trecuta · comentarii (5)

Există un contract social: ca tânăr cetăţean frecventezi, înveţi, munceşti în şcoala care ţi se potriveşte, familia te susţine cu ceea ce poate (îşi poate permite) şi statul completează sprijinul familiei, pentru satisfacerea nevoilor diferite şi asigură, tuturor, educaţie de calitate. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie.

acum 27 zile · comentarii (12)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 2 luni · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 2 luni · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

acum 2 luni · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

acum 2 luni · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 3 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 3 luni · comentarii (0)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 3 luni · comentarii (5)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 3 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 3 luni · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 4 luni · comentarii (22)
Postari Recente