Manuale şcolare sau doar interese financiare?

Manuale şcolare sau doar interese financiare?

Într-un articol precedent ne refeream, pe larg, plecând de la un interviu realizat cu directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, la eforturile realizate de această entitate pentru ca elevii să aibă, la timp, manuale pe băncile şcolii atunci când va suna primul clopoţel.

Universitar
Articol publicitar

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Tot mai des, în ultimii ani, ne întrebăm, aproape retoric, de ce a scăzut calitatea învăţământului în România, în general, dar mai ales a celui superior? Majoritatea părerilor, avizate desigur, arată că răul în domeniul educaţiei are extracţie de natură financiară, că profesorii ar fi motivaţi să subperformeze datorită salariilor mici.

Definitivat 2018. Cu cât a crescut rata de promovare după rezolvarea contestaţiilor

Definitivat 2018. Cu cât a crescut rata de promovare după rezolvarea contestaţiilor

Procentul final de promovare la examenul naţional de Definitivat în învăţământ, după soluţionarea contestaţiilor, este de 79.59% (în creştere cu aproape 4 procente comparativ cu rezultatele iniţiale – 75,75%). Au depus contestaţii 1.175 de candidaţi. Dintre aceştia, 284 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat. La proba scrisă 169 de candidaţi au obţinut nota 10.

Ministerul Educaţiei nu renunţă la monopolul asupra manualelor

Ministerul Educaţiei nu renunţă la monopolul asupra manualelor

Ministerul Educaţiei nu renunţă cu niciun chip la monopolul manualelor. După ce Curtea Constituţională a trântit Legea pentru reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice ca societate în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi să poată edita manualele, ministerul a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut.

Elevii au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie | parlamentul european

Elevii
au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie

Elevii scutiţi de orele de Educaţie Fizică şi Sport vor practica şahul începând cu anul şcolar următor. Cel puţin aşa prevede un ordin emis de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la începutul săptămânii. Specialiştii spun că decizia este binevenită, însă critică faptul că nu s-a găsit o soluţie şi pentru şcolarii care nu vor să participe la ora de Religie, chiar dacă disciplina este opţională.

Elevii de clasa a VIII-a vor putea studia un nou opţional: „Educaţia financiară”

Elevii de clasa a VIII-a vor putea studia un nou opţional: „Educaţia financiară”

Elevii de clasa a VIII-a vor putea studia un nou opţional: „Educaţia financiară”. Suportul pentru formarea cadrelor didactice în vederea desfăşurării acestuia va fi asigurat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Autoritatea de Supraveghere Financiară ( ASF) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

UPDATE Definitivat 2018. Primele rezultate au fost publicate pe site-ul edu.ro. Care este rata de promovare

UPDATE Definitivat 2018. Primele rezultate au fost publicate pe site-ul edu.ro. Care este rata de promovare

Primele rezultate ale examenului de Definitivat au fost publicate pe site-ul edu.ro, rata de promovare fiind 75,75% (mai mare decât anul trecut când a fost 63,71%). Aproape 9.000 de profesori au susţinut examenul în acest an, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Candidaţii pot depune contestaţie până în data de 25 iulie, ora 14.00.

Miercuri va avea loc examenul de admitere la Institutul Medico-Militar. Câţi candidaţi se bat pe un loc

Miercuri va avea loc examenul de admitere la Institutul Medico-Militar. Câţi candidaţi se bat pe un loc

Examenul de admitere pentru anul universitar 2018-2019 la Institutul Medico-Militar va avea loc miercuri. Concursul va fi atât pentru pentru locurile din Bucureşti, cât şi pentru cele de la Târgu Mureş. Astfel, la Bucureşti sunt 100 de locuri disponibile, faţă de anul trecut când erau 30, iar la Târgu-Mureş sunt 100 de locuri, faţă de 20 (anul trecut).

Ministerul Educaţiei: mai puţin de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional şi dual au fost ocupate în prima etapă de admitere

Ministerul Educaţiei: mai puţin de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional şi dual au fost ocupate în prima etapă de admitere

În prima etapă de admitere în învăţământul profesional şi în învăţământul dual au fost ocupate 18.114 de locuri, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei. Dintre acestea, 15.520 de locuri sunt în învăţământul profesional de stat, iar 2.594 în învăţământul dual. Pentru anul şcolar 2018-2019 sunt disponibile, în total, 38.345 de locuri la învăţământul profesional, din care 5.542 locuri la învăţământ dual.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

luna trecuta · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

luna trecuta · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 2 luni · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 2 luni · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

acum 2 luni · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

acum 2 luni · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 3 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 3 luni · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 3 luni · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 3 luni · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 3 luni · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 3 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 3 luni · comentarii (28)
Postari Recente