Zona euro iese din recesiune. Cele mai puternice patru economii au bătut prognozele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona euro și-a revenit din recesiunea sa tehnică superficială după o performanță mai puternică decât era de așteptat a celor patru „mari economii” ale sale, în primele trei luni ale anului 2024. Franța, Spania, Germania și Italia au fost ajutate de o inflație mai scăzută și de perspectiva reducerii ratelor dobânzii.

Zona euro a iesit din recesiunea tehnica FOTO Shutterstock
Zona euro a iesit din recesiunea tehnica FOTO Shutterstock

După două trimestre succesive de contracție de 0,1% în a doua jumătate a anului 2023, cele 20 de țări care folosesc moneda unică au înregistrat o creștere de 0,3% între ianuarie și martie, potrivit The Guardian.

Cifrele agenției de statistică a Comisiei Europene – Eurostat – au arătat că zona euro a înregistrat cea mai bună performanță de creștere din trimestrul al treilea din 2022. Piețele financiare se așteptau la o creștere de 0,2%.

Scăderea prețurilor la energie, scăderea inflației, creșterea salariilor reale și perspectiva reducerii ratelor dobânzilor au contribuit la stimularea activității după un 2023 nefavorabil, în care zona euro a crescut doar într-un trimestru.

Cele mai mari două economii ale Europei – Germania și Franța – au crescut cu 0,2%, în timp ce Italia și Spania au înregistrat o creștere de 0,3%, respectiv, 0,7%. Performanța Germaniei în ultimele trei luni ale anului 2023 a fost mai proastă decât se credea inițial: economia s-a contractat cu 0,5% în loc de 0,3%.

Dintre economiile mai mici din zona euro, cele mai performante au fost Irlanda, care a crescut cu 1,1% în primele trei luni ale anului 2024, și Letonia, Lituania și Ungaria, care au crescut cu 0,8%.

Date separate ale Eurostat au arătat că inflația generală din zona euro a rămas neschimbată în aprilie, la 2,4%, în timp ce inflația de bază – care exclude energia și alimentele – a scăzut de la 2,9% la 2,7%.

Deși performanța de creștere a zonei euro în primul trimestru a fost mai puternică decât a estimat Banca Centrală Europeană, analiștii au explicat că o inflație mai scăzută a deschis calea pentru reducerea ratelor dobânzii în lunile următoare.

Sam Miley, economist la Centrul pentru Economie și Cercetare în Afaceri, a declarat: „Confirmarea în această dimineață a creșterii trimestriale din primul trimestru a pus capăt unei recesiuni de scurtă durată în zona euro, economia depășind momentul începutului de an 2024.

„Este probabil ca perspectivele să se îmbunătățească în continuare pe parcursul anului, determinate de așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor.”

Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa la Capital Economics, a declarat: „În timp ce recesiunea ușoară a zonei euro pare să s-a încheiat, credem că economia se va extinde doar într-un ritm moderat în restul anului”.

O parte din îmbunătățirile din primele trei luni ale anului 2024 s-au datorat unor factori temporari, cum ar fi o revenire a construcțiilor, în timp ce sondajele în afaceri au indicat, de asemenea, o creștere lentă, a spus Kenningham.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite