XTB: Conflictul din Ucraina poate influenţa preţul multor metale, inclusiv nichel, aluminiu, paladiu, titan sau cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aluminiu

O mişcare de proporţii istorice s-a petrecut zilele acestea pe bursa de metale din Londra, LME, unde se tranzacţionează, alături de alte metale industriale, nichelul, arată Claudiu Cazacu, Consultaning Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe pieţele internaţionale.

De la aproximativ 25.000 dolari/tonă, preţul a ajuns la un record de 100.000 dolari/tonă în doar câteva zile.

Creşterile ample şi alte aspecte de tranzacţionare neuzuale atrăgeau de câteva zile atenţia că funcţionarea pieţei are un caracter diferit.

O ipoteză credibilă părea a fi stresul indus de situaţia de conflict, riscurile generale de aprovizionare în condiţiile în care Rusia produce 5-6% din nichelul utilizat în lume, şi 17% din cel cu grad mare de puritate.

Nichelul este un metal folosit în industrie, la realizarea oţelului inoxidabil, dar şi la autovehiculele electrice, esenţial pentru un anume tip de baterii cu litiu.

Importanţa sa a crescut odată cu dezvoltarea rapidă a sectorului de mobilitate electrică.

Segmentul metalelor industriale (considerate de bază) este doar unul dintre cele afectate de conflict, pe lângă cel al energiei, prin petrol şi gaze naturale, al îngrăşămintelor sau al cerealelor.

Între câştigători: compania braziliană, gigant în domeniul minereului de fier, Vale, care a investit 17 mld de dolari în firma de minerit Inco din Canada.

Potrivit unei estimări a unui analist al Itau BBA, fiecare 10.000 dolari în plus la preţul tonei de nichei aduce un profit suplimentar de 1.8 mld. de dolari companiei, care avea o capitalizare de 96 mld. de dolari pe 10 martie, în creştere cu 39.8% faţă de nivelul din 3 ianuarie anul acesta.

În topul producătorilor globali de nichel, Norilsk, compania rusă, este pe locul 1, urmată de Vale, Glencore, cu sediul în Elveţia şi BHP din Australia.

În România, în estimările din Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale s-ar afla 90 milioane de tone de minereuri polimetalice, cu estimări de 30 de grame pe tonă, însemnând un total de 2.700 de tone.

Sesiunea de pe 8 martie a adus schimbări dramatice: după o dublare în doar câteva ore, şi o creştere de aproape 400% anul acesta, LME a decis să suspende tranzacţionarea.

De la un vârf de 101.365 dolari, cotaţia a ajuns la 80.000 înainte de a fi oprită.

Piaţa era supusă unui ”short squeeze”, o  ”stoarcere forţată” a poziţiilor de vânzare, obligând la cumpărări rapide, aproape fără a lua în considerare preţul, doar pentru a închide o poziţie pierzătoare şi cu risc de a deveni şi mai adânc pe minus.

Cine se afla de partea cealaltă a trendului, suferind pierderi uriaşe? Tsingshan din China, unul dintre marii producători de nichel şi oţel inoxidabil.

A apărut informaţia (Reuters) potrivit căreia firma nelistată pe bursă vânduse aproximativ 300.000 de tone la un preţ între 18 şi 19.000 dolari/tonă.

Odată cu creşterea preţului, garanţia necesară menţinerii poziţiei de vânzare, aducătoare de pierderi a crescut, dar pe lângă aceasta, hotărârea de a majora marja de menţinere a poziţiei cu 12.5% ar fi generat o nevoie de capital suplimentar de 675 milioane de dolari.

Probabil, puşi în faţa unui astfel de capital, şi neavând certitudinea că preţurile vor scădea, administratorii chinezi au decis închiderea poziţiei, doar că au avut ghinionul de a cumpăra în competiţie cu alţi traderi, care vedeau risc la adresa ofertei din Rusia, şi au generat o apreciere în cascadă.

LME a decis să anuleze tranzacţiile după o anumită oră-prag de marţi, iar piaţa rămâne închisă, pentru moment.

Situaţia a trezit amintiri ale crizei staniului (cositor) din 1985, când tranzacţiile au fost oprite pentru 4 ani după ce o organizaţie a producătorilor nu a reuşit să susţină, atunci, preţurile, ducând la închiderea unor firme de brokeraj.

De data aceasta, reacţiile au fost puternice: un fond de hedging a decis să se retragă de pe bursă, iar Cliff Asness, unul din fondatorii AQR, firmă cu active de peste 137 mld de dolari în 2021, a comentat pe Twitter că este unul dintre cele mai rele lucruri văzute în cariera sa.

Anularea tranzacţiilor estimate la 3.9 mld de dolari se poate reflecta şi în disponibilitatea fondurilor şi investitorilor individuali de a tranzacţiona alte produse, inclusiv metale precum cuprul.

Nu toată lumea a fost, însă, nemulţumită: prin anularea tranzacţiilor, piaţa a ”îngheţat” la 48.033 dolari/tonă, iar trendul care ducea la costuri enorme pentru producătorii de oţel inoxidabil a fost oprit.

Totuşi, dacă suspendarea va continua, părţile vor trebui să găsească alternative de tranzacţionare, atât pentru cantităţile cu livrare, cât şi pentru cele utilizate în gestiunea riscului.

Unele semne de normalizare au apărut, cu scăderi de două cifre pentru contractul listat la Shanghai pe 9 martie, după vârful anterior, ajungând la 220.000 yuani (aprox. 34.807 dolari/tonă).

Pentru a da timp de calmare, şi aici, a fost oprită tranzacţionarea o zi.

Tsinghsan a primit un pachet de finanţare de la bănci locale şi internaţionale, iar Indonezia, primul producător la nivel mondial, a spus că va adăuga aprox 0.4 mil de tone la capacitatea sa de aprox. 1 mil. de tone.

În această perioadă, conflictul din Ucraina poate influenţa, pe lângă preţul gazelor naturale, sau al petrolului, şi pe cel al aluminiului, paladiului, titanului sau cuprului, printre altele.

Referitor la nichel, producătorii auto sunt atenţi la dinamica preţului său: la nivelurile actuale, aproape duble faţă de începutul anului, costul automobilelor ar putea creşte.

Ar însemna noi dificultăţi pentru încercata industrie, după criza logistică, cea a semiconductorilor, riscul de aprovizionare cu neon şi piese de la fabrici din Ucraina şi Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite