VIDEO A apărut Loganul electric. Invenţia este a unui francez care trăieşte în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Digi24.ro
Foto: Digi24.ro

Un francez care trăieşte în România a tranformat o Dacie Logan într-o maşină 100% electrică. O operaţiune destul de simplă, spune Marc Areny, citat de Digi24.ro.

„Am dat jos motorul, am păstrat cutia de viteză, am legat motorul electric de cutia de viteză, am pus nişte baterii. E ceva destul de simplu”, explică el.

Cât a costat transformarea

Totuşi, costurile transformării au fost destul de mari.

„Componentele pentru o autonomie de 150 de km ajung cam în jur de 12.000 de euro. Preţurile variază foarte mult, în funcţie de baterii şi de autonomie. Partea mecanică, electrică ajunge la 5.000 de euro şi restul sunt baterii şi componente legate de baterii”, spune Marc Areny.

Marea dorinţă a şoferilor: să crească autonomia maşinii

„Am un Logan de 1,4. Singura mea condiţie şi dorinţă, dacă se poate, să se mărească un pic autonomia, undeva la aproximativ 300-350 de km”, a spus un şofer, la Digi TV.

„Ar fi foarte interesantă, dacă aş avea unde să o încarc, dar stau la bloc şi îi ia şapte ore să se încarce, sau opt ore”, spune alt şofer.

Cât costă o priză pentru maşinile electrice

În toată România există doar 30 de staţii publice de încărcare a autoturismelor electrice. O soluţie, pentru cei care stau la casă, ar fi montarea unor astfel de prize în garaj, potrivit stiridinlume.ro.

„Preţul începe de la 1.700 de euro fără TVA şi ajunge la 2.500 de euro fără TVA.
De încărcat se poate încărca o singură maşină.
Timpul de încărcare al maşinii depinde de puterea instalată, de la o oră şi jumătate până la trei ore”, spune Narcis Gheorghe, reprezentantul unui furnizor de staţii de încărcare.

În prezent, în România sunt înmatriculate puţin peste 100 de autoturisme electrice, ale căror preţuri încep de la 20.000 de euro.

Iată că scandalul emisiilor trucate în care care este implicat grupul Volkwagen ar putea impulsiona producătorii de maşini electrice.

Preţul încă foarte ridicat al acestor maşini, de peste 20.000 de euro, îi va ţine însă deoparte pe foarte mulţi români.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite