Vice-președintele BCE: Este „foarte clar” că dobânda cheie se va reduce în luna iunie

0
0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a spus „foarte clar” că ratele dobânzilor ar putea fi reduse în iunie, dar a fost, de asemenea, fermă în privința faptului că deciziile de politică dincolo de această dată rămân incerte, a declarat joi vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.

foto logo euro BCE
Este „foarte clar” că dobânda cheie se va reduce în luna iunie

Săptămâna trecută, BCE a pus în discuție o reducere a dobânzii în luna iunie și și-a petrecut săptămâna trecută consolidând această orientare, în pofida creșterii prețurilor petrolului, a unui euro mai slab și a pariurilor că cel mai mare omolog al său, Rezerva Federală a SUA, va amâna propriile reduceri de dobândă.

Cred că am fost cât se poate de clari: dacă lucrurile continuă să evolueze așa cum au evoluat în ultima vreme, în iunie vom fi pregătiți să reducem restricția orientării politicii noastre monetare”, a declarat de Guindos în cadrul unei audieri parlamentare la Bruxelles.

De Guindos a repetat cea mai recentă orientare a BCE, potrivit căreia inflația, de 2,4% în martie, va oscila în apropierea nivelului actual în lunile următoare, dar va reveni la ținta de 2% a BCE anul viitor.

Piețele prevăd în prezent reduceri de 75 de puncte de bază ale ratei de depozit de 4% a băncii centrale în acest an, sau două mișcări complete după luna iunie, dar de Guindos a refuzat să se pronunțe asupra direcției în care este posibil să ajungă ratele, chiar dacă unii factori de decizie au lansat deja ideea unei a doua mișcări în iulie.

Aș spune că există unele riscuri. Evoluția salariilor, a productivității, a costului unitar al forței de muncă, a marjelor de profit și riscurile geopolitice sunt foarte greu de luat în considerare și de avut în vedere atunci când ne elaborăm pozițiile”, a declarat de Guindos.

În plus, guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus a transmis luni faptul că BCE ar urma să reducă dobânda cheie de cel puțin trei ori în decursul anului 2024. De asemenea, guvernatorul BCE susține că acestea decizie nu ar trebui să fie influenţată de amânarea unor decizii similare din partea Rezervei Federale americane

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite