Christine Lagarde: BCE nu depinde de Fed atunci când vine vorba despre scăderea dobânzilor

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a pregătit joi terenul pentru o primă reducere a dobânzii de referinţă la şedinţa de politică monetară din iunie, având în vedere că inflaţia încetineşte iar activitatea economică este una slabă, declarându-se pregătită să acţioneze mai rapid decât Rezerva Federală americană, transmit AFP şi Reuters.

foto Christine Lagarde
Foto: EPA-EFE

"Dacă evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei, dinamica inflaţiei de bază şi robusteţea transmisiei politicii monetare i-ar întări în continuare certitudinea cu privire la convergenţa de o manieră susţinută a inflaţiei către ţintă, ar fi adecvată reducerea nivelului actual de restrictivitate a politicii monetare", se precizează în comunicatul gardienilor euro publicat la finalul reuniunii de joi.

În faţa presei, preşedinta BCE, Christine Lagarde, a reiterat ceea ce a numit un mesaj "clar şi puternic", care lasă să se întrevadă că, în absenţa unei recrudescenţe surprinzătoare a inflaţiei în timpul primăverii, vor fi reunite condiţiile pentru o reducere a dobânzilor la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor din luna iunie.

Asta înseamnă că BCE ar putea demara ciclul de reducere a dobânzii de referinţă înaintea Rezervei Federale americane, care se confruntă cu o accelerare a inflaţiei în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, conform celor mai recente date. Comparativ, luna trecută inflaţia în zona euro a scăzut până la 2,4% şi ar putea reveni la ţinta de 2% avută în vedere de BCE înainte de sfârşitul acestui an.

În aceste condiţii, o primă reducere a dobânzii de referinţă din partea Fed nu este aşteptată de majoritatea analiştilor decât abia la reuniunea de politică monetară care va avea loc la mijlocul lunii septembrie.

Întrebată de jurnalişti dacă asta va avea o consecinţă asupra calendarului reducerilor de dobândă al BCE, Christine Lagarde a reiterat un mesaj mai vechi al său potrivit căruia instituţia monetară de la Frankfurt "este dependentă de date, nu de Fed".

"Nu cred că putem trage concluzii pe baza ipotezei că inflaţiile din zona euro şi SUA sunt la fel. Nu sunt la fel", a spus Christine Lagarde.

Preşedinta BCE a dezvăluit că, la reuniunea de joi, "câţiva membri" ai consiliului guvernatorilor s-au declarat încrezători că a venit timpul pentru a relaxa politica monetară încă din luna aprilie, dar la final "au acceptat să se alăture marii majorităţi" conform căreia este nevoie de mai multe date cu privire la inflaţie şi creştere economică, înainte de a ieftini creditele.

În următoarele opt săptămâni, BCE va avea la dispoziţie mai multe informaţii cu privire la salarii şi prognozele economice revizuite, care ar putea să îi confirme previziunile de inflaţie.

În acest moment, BCE "nu s-a angajat în avans cu privire la o anumită traiectorie a dobânzilor", a subliniat Christine Lagarde. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite