BCE ar urma să reducă dobânda cheie de cel puțin trei ori în 2024

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană ar putea decide mai mult de trei reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, iar acestea nu ar trebui să fie influenţate de amânarea unor decizii similare din partea Rezervei Federale americane, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus, transmite Reuters.

foto marcaj euro din fața Băncii Centrale Europene
BCE ar urma să reducă dobânda cheie de cel puțin trei ori în 2024

Simkus a făcut aceste declaraţii la patru zile după ce BCE a menţinut, din nou, dobânda de referinţă nemodificată, dar a trimis cel mai clar semnal de până acum că încetinirea inflaţiei îi va permite în curând să înceapă să reducă dobânda de referinţă.

„Sunt şanse mai mari de 50% să avem mai mult de trei reduceri în acest an. Trei reduceri este estimarea prudentă”, le-a spus Simkus jurnaliştilor la Vilnius. Simkus a subliniat că BCE ar putea să nu se oprească la o singură majorare de dobândă în luna iunie, precizând că: „Văd şanse mari ca o reducere de dobândă să fie adoptată şi în iulie. Decizia de politică monetară din luna iulie va fi importantă în stabilirea traiectoriei”, a apreciat Simkus.

De asemenea, Simkus a minimizat impactul deciziilor de politică monetară ale Rezervei Federale americane, susţinând că BCE va lua decizii în mod independent şi singurul aspect important este cum o traiectorie diferită a politicii monetară va afecta economia reală.

Resping ideea că eurosistemul adoptă decizii pe baza a ceea ce fac decidenţii americani. Nu există nicio legătură. Însă bineînţeles politicile monetare divergente schimbă condiţiile comerciale şi evoluţiile economice în ambele jurisdicţii. Acest lucru se reflectă în prognozele şi deciziile de politică monetară”, a adăugat Simkus.

Pieţele financiare prognozează în prezent că BCE va reduce costul creditului cu aproximativ 85 de puncte de bază în acest an. Asta presupune cel puţin trei reduceri de dobândă de câte 25 de puncte fiecare şi există 40% şanse pentru cea de-a patra reducere de dobândă. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite