Viaţa după petrol: Arabia Saudită investeşte în Uber, Singapore investeşte în Alibaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul suveran al Arabiei Saudite a investit 3,5 miliarde de dolari în compania de transport Uber, în vreme ce două fonduri de stat din Singapore au convenit achiziţionarea de acţiuni în valoare de un miliard de dolari la retailerul online Alibaba, din China, potrivit Reuters.

Investiţia saudită în Uber evaluează compania americană la 62,5 miliarde de dolari. Ca parte a tranzacţiei, Yasir Al Rumayyan – director în cadrul fondului suveran saudit – va avea un loc în consiliul de administraţie al Uber.

Uber a promis că va investi 250 de milioane de dolari în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, dar, la fel ca în alte regiuni ale globului precum China sau India, compania este concurată de societăţi locale din acelaşi domeniu. Spre exemplu, Careem operează deja în 20 de oraşe din regiune.

În primul trimestru al anului, Uber a avut 395.000 de clienţi în regiune, de cinci ori mai mult decât acelaşi interval al anului trecut. Concomitent, are 19.000 de şoferi în Orientul Mijlociu, o majorare de patru ori.

Uber este deja prezentă în Arabia Saudită din 2014, iar 80% din cei 130.000 de clienţi ai săi sunt femei.

În cealaltă parte a Asiei, două fonduri de stat din Singapore – respectiv GIC şi Temasek Holdings – au cumpărat acţiuni în valoare de un miliard de dolari la retailerul online Alibaba, din China.

Fiecare din cele două au achiziţionat acţiuni în valoare de 500 de milioane de dolari. 

Achiziţia vine în contextul în care grupul japonez Softbank, cel mai mare acţionar al Alibaba, vinde acţiuni în valoare de 8,9 miliarde de dolari la grupul chinez. Alibaba a răscumpărat titluri proprii în valoare de 2 miliarde de dolari în operaţiune, în vreme ce directorii grupului au mai cumpărat în nume propriu acţiuni de alte 400 de milioane de dolari.

La valoarea de acum a acţiunilor, Alibaba are o capitalizare de 192 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite