N-au vrut să-l angajeze la KFC, a picat de două ori admiterea la facultate, iar acum este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii. Povestea fondatorului Alibaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul gigantului Alibaba, Jack Ma, s-a născut în China în plină dictatură comunistă, într-o familie cu multe lipsuri. A picat de două ori la admitere la facultate, a fost respins de 10 ori la Harvard, nu s-a putut angaja în poliţie, dar nici măcar la KFC. Toate până când, la 40 de ani, a devenit miliardar.

Jack Ma (în realitate, Ma Yun) s-a născut pe 15 octombrie 1964, în Hangzhou, un oraş din sud-estul Chinei, într-o familie cu trei copii. Copilăria a trăit-o într-o perioadă în care China comunistă era tot mai izolată de către Occident, iar familia sa se confrunta cu o grămadă de lipsuri.

Schimbarea pentru Ma a venit după ce preşedintele american, Richard Nixon, a vizitat în 1972 Hangzhou, iar oraşul său natal a devenit o Mecca a turismului, într-o perioadă în care China încerca o deschidere timidă spre Occident.

Adolescentul Ma a găsit astfel prima oportunitate: obişnuia să meargă la principalul hotel şi să-şi ofere serviciile de ghid pentru turul oraşului, în schimbul lecţiilor de engleză. Porecla de „Jack“ a primit-o tocmai de la un turist american cu care se împrietenise.

Fără relaţii, pile sau bani, singura modalitate în China comunistă ca să avansezi în societate era să urmezi cursurile unei facultăţi. Ma a picat însă de două ori la rând examenul de admitere.

A intrat până la urmă la Institutul Pedagogic din Hangzhou. Diploma obţinută nu l-a ajutat însă prea mult. După cum chiar el povesteşte, a aplicat pentru 30 de joburi, dar fără succes.

Recent, la Forumul Mondial de la Davos, Ma a declarat într-un interviu că a aplicat în tinereţe de 10 ori şi la renumita Universitate Harvard, fiind de fiecare dată respins. Nu i-a fost însă niciodată teamă de eşecuri.

Citiţi mai mult în Adevarul Financiar: N-au vrut să-l angajeze la KFC, a picat de două ori admiterea la facultate, iar acum este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite