Mâna nevăzută a hegemoniei americane: cum a fost finanţată economia SUA prin reciclarea petrodolarilor. Povestea nespusă a datoriei secrete de 42 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înţelegerea negociată în 1974 de William Simon nu numai că a eliminat embargoul petrolier arab asupra SUA, dar a dus la folosirea banilor acestora pentru dezvoltarea economiei americane FOTO: Shutterstock
Înţelegerea negociată în 1974 de William Simon nu numai că a eliminat embargoul petrolier arab asupra SUA, dar a dus la folosirea banilor acestora pentru dezvoltarea economiei americane FOTO: Shutterstock

Era iulie 1974. Eşecul nu era o opţiune. William Simon, proaspătul şef al Trezoreriei SUA, împreună cu adjunctul său, Gerry Parksy, se aflau într-o misiune cvasi-secretă, vitală pentru SUA, care urma să transforme întregul Orient Mijlociu. Statele arabe membre ale OPEC impuseseră ca răspuns la Războiul de Yom Kippur, dus de Israel contra Egiptului şi Siriei, un violent embargou petrolier.

Ca urmare, preţul ţiţeiului crescuse de patru ori şi deja lovea SUA. Inflaţia creştea, bursele americane intraseră în colaps, iar economia SUA era în vrie.

Era ora 8 dimineaţa, iar cei doi oficiali se pregăteau de decolare la baza americană Andrews. Oficial, turneul de două săptămâni a lui Simon era unul de diplomaţie economică în Europa şi Orientul Mijlociu, plin de banchete şi întâlniri. Dar adevărata misiune, ţinută sub cel mai strict secret de cercul de încredere al preşedintelui Richard Nixon, era o vizită de patru zile în oraşul de coastă Jeddah, din Arabia Saudită, scrie Bloomberg.

Petrolul ca armă economică

Scopul: neutralizarea petrolului ca armă economică şi găsirea unei modalităţi de a convinge bogatul regat saudit să finanţeze deficitul tot mai mare al SUA cu petrodolarii săi. Un eşec nu numai că afecta sănătatea finanţelor americane, dar ar fi permis Uniunii Sovietice să facă incursiuni şi mai mari în lumea arabă.

„Nu era o problemă de tipul dacă s-ar fi putut realiza sau nu“, spune Parsky, care are acum 73 de ani, unul dintre puţinii oficiali americani care au participat la discuţiile cu saudiţii.

La prima vedere, William Simon, care fusese şi expertul lui Nixon pe energie, nu era aproape deloc potrivit pentru diplimaţie. Înainte de a fi chemat de preşedintele american, Simon, un fumător înrăit din New Jersey, conducea biroul de tranzacţionare a obligaţiunilor din cadrul băncii de investiţii Salomon Brothers. Peste ani buni aceasta avea să ajungă parte a gigantului bancar american Citigroup.

Spre deosebire de birocraţii de carieră, William Simon (foto jos), unul dintre cei mai buni traderi de obligaţiuni de pe Wall Street, avea un temperament şi un orgoliu nemăsurat. La un moment dat chiar s-a comparat cu Genghis Han. Iar cu o săptămână înainte de a pune piciorul în Arabia Saudită tocmai ce îl făcuse „nebun“ pe Şahul Iranului, un aliat apropiat al SUA la acea vreme, până când ţara a fost copleşită de Revoluţia Islamică.

Războiul de Yom Kippur şi implicarea saudită

În timpul Războiului de Yom Kippur, Egiptul şi Siria au atacat în aceeaşi zi, în momentul celei mai sfinte sărbători evreieşti, Israelul. După câteva zile de avans susţinut, armata israeliană a replicat şi a ajuns să bombardeze cu artileria periferia capitalei siriane Damasc. Pe frontul egiptean, graniţa era anterior pe Canalul Suez, după ce Israeul cucerise Peninsula Sinai în timpul „Războiului de şase zile“, din 1967.

Citiţi mai departe continuarea pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite