Volumul mărfurilor ucrainene transportate pe culoarele de solidaritate a depășit estimările inițiale

0
Publicat:

Culoarele de solidaritate instalate în România și Bulgaria au facilitat exportul a peste 53 de milioane de tone de produse agricole ucrainene în restul lumii.

Cereale ucrainene, port, vas de transport mărfuri
Volumul mărfurilor transportate pe culoarele de solidaritate a depășit estimările Foto: Shutterstock

Volumul mărfurilor transportate în ultimul an prin culoarele de solidaritate a depăşit estimările iniţiale şi arată că parteneriatul economic dintre UE şi Ucraina duce la majorarea exporturilor şi a importurilor, a declarat luni Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, cu prilejul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

În perioada mai 2022 - august 2023, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 53 de milioane de tone de produse agricole, inclusiv aproape 48 de milioane de tone de cereale, oleaginoase şi alte produse conexe. Se estimează că aceste exporturi au adus Ucrainei venituri totale de aproximativ 38 de miliarde de euro. În acelaşi timp, Ucraina a importat aproape 34 de milioane de tone de mărfuri via culoarele de solidaritate, cu o valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. Aceasta arată că parteneriatul nostru economic duce la majorarea exporturilor şi importurilor”, a declarat Adina Vălean.

De asemenea, comisarul european pentru Transporturi a anunţat că, marţi, va lansa o nouă invitaţie de depunere de propuneri de proiecte în cadrul facilităţii Connecting Europe. „Pentru prima data, Ucraina şi Republica Moldova vor putea solicita finanţarea pentru proiecte de infrastructură de-a lungul culoarelor de solidaritate, fără a avea un partener din Uniunea Europeană. Pe scurt, vor putea aplica în aceleaşi condiţii ca şi oricare alt stat membru UE”, a spus Adina Vălean.

Vrem să asigurăm integrarea viitoare a sistemului ucrainean de cale ferată cu sistemul de transport al UE prin introducerea ecartamentului standard european, cu obiectivul de a avea o conexiune feroviară de-a lungul Ucrainei, începând de la Lvov şi până la Iaşi şi mai departe la Chişinău. Infrastructura rezultată, şi cea pe care am modernizat-o în ultimele 16 luni, este aici pentru a rămâne şi reprezintă o integrare de facto, din punct de vedere al infrastructurii, a Ucrainei în piaţa unică europeană”, a mai spus comisarul european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite