Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia cer mai multe controale privind cerealele ucrainene

0
Publicat:

Patru ţări membre UE din Europa de Est au făcut marţi un apel către Comisia Europeană să sporească verificările de-a lungul culoarelor de solidaritate pentru cerealele ucrainene şi  să introducă un sistem de garanţii pentru exporturi, transmite Reuters.

Vapor încărcat cu cereale ucrainene
Ungaria, Polonia, Slovenia și Cehia cer mai multe controale privind cerealele ucrainene

Ucraina este într-o dispută cu ţările vecine din cauza restricţiilor impuse de acestea la importurile de cereale ucrainene, care în urma invaziei ruseşti a fost nevoită să îşi exporte cerealele pe rutele terestre.

Uniunea Europeană a pus la punct aşa-numitele culoare de solidaritate, pentru ca Ucraina să îşi poată exporta cerealele şi oleaginoasele, însă statele vecine s-au plâns că afluxul de produse agricole ieftine din Ucraina, care ar fi trebuit doar să tranziteze aceste state, în realitate sunt vândute local şi afectează veniturile fermierilor lor.

Ungaria, Polonia şi Slovacia au impus recent restricţii naţionale la importurile de cereale din Ucraina, aceasta după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească embargoul cu privire la cerealele ucrainene, care pe lângă cele trei state menţionate se mai aplica şi în cazul Bulgariei şi României.

"Am prefera să găsim o soluţie la nivelul întregii Uniuni Europene", a declarat marţi ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, la finalul unei reuniuni cu omologii săi din Ungaria, Polonia şi Slovacia. "Împreună (Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia - n. red.), facem un apel către Comisia Europeană să adopte o abordare activă faţă de controale asupra eficienţei culoarelor de solidaritate", a mai spus Marek Vyborny.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Oficialul ceh a mai spus că cele patru ţări au convenit de asemenea că executivul comunitar ar trebui să analizeze un sistem de garanţii pentru exporturi. Garanţiile ar urma să fie cerute traderilor care exportă din Ucraina şi ar urma să le fie returnate atunci când s-a stabilit că cerealele au plecat din Europa spre destinaţia lor finală.

În România, pe unde trec cele mai mari exporturi de cereale ale Ucrainei, organizaţiile fermierilor şi-au suspendat protestele timp de 30 de zile, până când Ucraina implementează măsurile convenite cu Bruxelles-ul în schimbul eliminării restricţiilor la import. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări asociaţiilor de fermieri că nu va fi importat nimic din Ucraina în cele 30 de zile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite