Uzina Tesla din Germania oprește producția după un presupus incendiu premeditat în apropiere

0
Publicat:

Fabrica europeană Gigafactory a companiei Tesla de lângă Berlin a întrerupt producția și a rămas fără energie electrică după ce un presupus atac pirotehnic a incendiat un stâlp de electricitate din apropierea locației, marți dimineață.

foto fabrica Tesla din Germania
Uzina Tesla din Germania oprește producția după un presupus incendiu premeditat Foto: Getty Images

Incendiul din sud-estul capitalei germane, care nu s-a extins la sediul Tesla - prima fabrică de producție a producătorului american de vehicule electrice din Europa - a fost stins de pompieri, a precizat poliția.

Un purtător de cuvânt al Tesla a confirmat că producția a fost oprită și că situl a fost evacuat. Acțiunile Tesla listate la Frankfurt au scăzut cu 2,5% la 1226 GMT.

Presa locală a publicat o scrisoare care ar proveni de la o organizație de activiști de extremă-stânga numită Volcano Group, care a revendicat incidentul, într-un atac de 2.500 de cuvinte la adresa Tesla și a directorului său general miliardar Elon Musk.

Poliția a declarat că are cunoștință de scrisoare, care era semnată „Agua De Pau”, numele unui munte vulcanic din Azore, și a precizat că îi verifică autenticitatea.

Acesta a fost cel mai recent eșec pentru Tesla, care a avut parte de o călătorie accidentată în Europa în ultima vreme, confruntându-se cu presiuni sindicale pentru contractele colective de muncă în țările nordice și cu întreruperi ale aprovizionării ca urmare a atacurilor asupra transportului maritim în Marea Roșie.

Germania a promovat noi investiții străine de mare anvergură într-un moment în care cea mai mare economie europeană se confruntă cu recesiunea și se confruntă cu o inflație mai mare și cu o cerere externă mai slabă.

Dacă descoperirile inițiale se confirmă, acesta va fi un atac perfid asupra infrastructurii noastre electrice”, a declarat ministrul local de interne al landului Brandenburg, Michael Stuebgen.

Acest lucru va avea consecințe. Aici, mii de oameni au fost deconectați de la serviciile de bază și puși în pericol”, a spus el, adăugând că statul va reacționa cu „cea mai mare severitate”. El a avertizat însă că nu trebuie să tragă concluzii pripite cu privire la posibilii autori.

Poliția investighează posibilul atac incendiar în zona din jurul uzinei, care a fost în centrul protestelor de mediu de când a fost lansată de Musk în urmă cu doi ani.

Aceștia nu au dorit să confirme informațiile din presă potrivit cărora au fost trimise unități de dezamorsare a bombelor după ce serviciile de urgență au găsit un semn pe care scria „muniție îngropată aici”.

Muncitorii companiei energetice E.ON repară pagubele de la pilonul de înaltă tensiune care a lăsat fără curent electric în zonă, a declarat compania.

Electricitatea pentru comunitățile din jur a fost restabilită, cu excepția unui mare sit industrial și a unui centru logistic, a precizat ulterior, dar a refuzat să ofere detalii.

Statul Brandenburg a documentat anterior atacuri incendiare provocate de activiști de extremă-stânga, inclusiv la un sit de alimentare cu energie electrică Tesla din Gruenheide în mai 2021.

Am sabotat Tesla”, scria în scrisoarea despre incidentul de marți, postată pe site-ul kontrapolis.info, descriind atacul ca pe un cadou care marchează Ziua Internațională a Femeii de 8 martie.

Tesla consumă pământ, resurse, oameni, muncitori și, în schimb, scuipă 6.000 de SUV-uri, mașini ucigașe și camioane monstru în fiecare săptămână”.

Ambițiile Tesla de a-și extinde uzina, care are o capacitate de aproximativ 500.000 de mașini pe an, s-au lovit de un blocaj atunci când rezidenții locali au respins o moțiune de a tăia copaci pentru a o extinde.

Producătorul american de vehicule electrice vrea să dubleze capacitatea amplasamentului la 100 de gigawați-oră de producție de baterii și la 1 milion de mașini pe an, pregătindu-se astfel să domine piața europeană.

Activiștii de mediu au construit și ocupat case în copaci în zona împădurită pe care se așteaptă să fie defrișată în cazul în care extinderea va avea loc.

Cetățenii din Gruenheide au votat luna trecută împotriva unei moțiuni de defrișare a pădurii pentru ca Tesla să construiască o infrastructură suplimentară, cum ar fi o gară și depozite, lăsând decizia în seama autorităților locale.

Accelerarea producției uzinei a încetinit, deși producătorul auto a produs 6.000 de mașini într-o săptămână pentru prima dată în ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite