UPDATE Bursa scade cu peste 8%, urmând direcţia pieţelor externe, după prăbuşirea de 8,7% a bursei din China şi declinul cotaţiilor la materiile prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa de la Bucureşti a urmat traseul pieţele de capital din Asia şi Vestul Europei, ca urmare a problemelor din China
Bursa de la Bucureşti a urmat traseul pieţele de capital din Asia şi Vestul Europei, ca urmare a problemelor din China

Declinul bursei de la Bucureşti s-a accelerat aproape de mijlocul şedinţei, iar declinul principalilor indici a depăşit 8%, după ce turbulenţele de pe piaţa financiară din China au tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.

UPDATE La ora 15:19, site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu putea fi accesat, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat.

Aproape de ora 13:40, indicii BET Plus şi BET ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aflau în scădere cu 5,01%, respectiv 5,04%. Declinul înregistrat luni a împins ambii indicatori pe minus cu peste 2% faţă de finele anului trecut.

Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a fost ridicată, cu operaţiuni de 63 milioane de lei (14,2 milioane euro) pentru prima parte a zilei, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cât s-a înregistrat în medie pe parcursul unei şedinţe întregi în acest an.

„Nu există un temei pentru scăderi pe piaţa noastră, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pieţele externe sunt de vină. Scăderea s-a propagat şi către bursa noastră, dar nu are aceeaşi amploare. Bursa de la Bucureşti nu poate sta impasibilă. La noi vând investitorii mici şi mijlocii, nu cei mari“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, citat de Mediafax.

Cei doi indici, de referinţă pentru piaţa locală, au închis vineri în declin cu 1%.

Scăderi importante au înregistrat toate companiile mari listate la Bucureşti, cu declinuri de 4,7% pentru Fondul Proprietatea (FP) şi 5,5% pentru Petrom (SNP). De asemenea, Romgaz (SNG) a coborât cu 4,9%, Electrica (EL) cu 4,6%, Banca Transilvania (TLV) cu 4,4%, iar BRD - Societe Generale (BRD) cu 3,6%.

Pieţele dezvoltate din Vestul Europei au scăzut luni cu aproape 3%. În Europa Centrală şi de Est bursele de la Varşovia şi Praga au consemnat un declin de 3%, piaţa de capital de la Budapesta a scăzut cu 4,5%.

Turbulenţe financiare puternice în China

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor. Acesta vine pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. 

Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Scăderi masive la barilul de ţiţei

Preţurile petrolului au atins luni noi minime, iar ţiţeiul Brent, de referinţă de Londra, a atins minimul ultimilor şase ani şi jumătate, din cauza declinului accentuat al burselor asiatice provocat de piaţa chineză de capital şi de temerile investitorilor legate de perspectivele economiei mondiale.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie este în declin cu 2,18%, după ce a coborât cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009. 

Preţul petrolului Brent este cu 56% sub un maxim de 103,19 dolari pe baril înregistrat în august anul trecut, transmite MarketWatch.

Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în scădere cu 2,9%, la 39,42 dolari pe baril.

Preţurile petrolului sunt afectate de mai multe luni de temerile investitorilor legate de supraoferta din piaţă, dar declinul s-a accentuat în ultimele săptămâni din cauza riscului încetinirii creşterii economice în China şi a impactului asupra pieţelor mondiale.

China este cel mai mare consumator de materii prime şi al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial. Cererea de materii prime a scăzut însă puternic pe piaţa chineză, pe fondul semnelor de încetinire a creşterii economice.

Deutsche Bank: Declinul pieţelor de capital este foarte serios

Declinul pieţelor de capital la nivel mondial este foarte serios şi va înrăutăţi perspectivele de creştere economică, a declarat Henning Gebhardt, director la divizia de management al activelor la Deutsche Bank, transmite Bloomberg.

Bursele au pierdut la nivel global 5.000 de miliarde de dolari de când autorităţile chineze au devalorizat yuanul pe 11 august, investitorii fiind îngrijoraţi de încetinirea peste aşteptări a creşterii economiei Chinei.

Vânzările din piaţă provoacă temeri referitoare la capacitatea economiei mondiale de a rezista la o eventuală majorare a dobânzilor în Statele Unite, în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite