Magnatul Rupert Murdoch avertizează: Planeta se află în faţa unei „crize globale majore“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Rupert Murdoch avertizează că omenirea se află în faţa unei „crize globale majore“, însă, spre deosebire de criza financiară din perioada 2008-2009, în acest moment băncile centrale nu mai au „muniţie“, scrie Business Insider.

Murdoch, 84 de ani, a scris vineri pe Twitter că preţurile tuturor activelor scad, nu doar în cazul acţiunilor şi se întreba dacă este o corecţie sau semnul unei crize majore în viitorul apropiat. Ulterior, el a revenit cu un alt tweet şi a  scris că „dacă o nouă recesiune apare, marile naţiuni mai au puţine unelte la dispoziţie pentru a lupta împotriva ei“, el notând că există „munţi de bani peste tot, dar nimeni nu investeşte“.

El se referă la reducerea puternică a dobânzilor şi la "tipărirea" de bani, operaţiuni efectuate de marile bănci centrale ale lumii în ultimii ani, precum Rezerva Federală a SUA, dar şi băncile centrale din Marea Britanie, Japonia sau Banca Centrală Europeană (BCE).

Acestea, însă, au ajuns la niveluri foarte mici ale dobânzilor, iar dacă o nouă criză ar izbucni nu ar mai avea unde să scadă, intrând pe dobânzi negative. Acest lucru înseamnă că investitorii îşi parchează banii la bancă şi primesc mai puţin chiar decât au depus, numai cu condiţia să fie sigur că îi mai ia.

Acest lucru marchează frica de a investi, dar şi faptul că economiile oamenilor simpli sunt penalizate. În acest moment dobânzi negative sunt practicate în Elveţia şi Danemarca, ţări percepute ca fiind sigure. Numai că intrarea dobânzilor pe teritoriu negativ presupune mari riscuri, atât ca oamenii să îşi scoată economiile din bănci, cât şi să formeze bule imobiliarele din cauza creditelor ieftine.

Dezastru pe bursele mondiale

Atât acţiunile companiilor cât şi materiile prime au scăzut dramatic în ultimele zile pe bursele mondiale.

Indicele S&P a pierdut 2,1% joi, urmat de un declin de 4,3% al indicelui Shanghai Composite vineri. Ulterior, indicele Nasdaq a pierdut 3,52%, iar S&P 500 a închis în minus cu 3,18%, înregistrând scăderi aproape generalizate ale tuturor companiilor listate.

Preţul petrolului a scăzut sub 40 de dolari pe baril, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană înregistrând cea mai lungă perioadă de declin săptămânal din 1986 încoace, după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate.

Război valutar mondial

Pieţele mondiale au fost deja afectate de devalorizarea surprinzătoare a yuanului, de săptămâna trecută, şi de prăbuşirea pieţei de capital din China la începutul verii.

China şi-a devalorizat săptămâna trecută yuanul din cauza exporturilor slabe, măsura antrenând noi şocuri în statele emergente. Ulterior, Vietnamul şi-a devalorizat moneda naţională, dongul, în vreme ce Kazahstanul a liberalizat moneda sa, tenge, ceea ce a provocat ulterior o devalorizare cu 23% a acesteia.

Când China strănută, restul lumii tremură

Cele mai expuse ţări la deprecierea monedelor sunt în principal producătorii de mărfuri, precum Brazilia, Peru sau Africa de Sud, dar şi statele care au legături economice puternice cu China, cum ar fi Coreea de Sud, Taiwan şi Thailanda.

America Latină este afectată din două unghiuri, atât din cauza preţului mai mic al petrolului, cât şi din cauza problemelor din China, principalul cumpărător de materii prime. De la începutul anului, peso-ul columbian a scăzut cu 21% faţă de dolar, peso-ul mexican cu 10%, iar cel chilian cu 12%. Realul brazilian s-a scufundat cu o treime faţă de dolar, conducerea ţării şi gigantul petrolier Petrobras fiind angrenate într-un scandal colosal de corupţie în ultimele luni.

Coreea de Sud, Taiwanul şi Thailanda, legături periculoase

Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anunţat vineri un declin al exporturilor de aproape 12% în primele 20 de zile ale lunii august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conflictul dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-a acutizat în ultimele zile, după ce Coreea de Nord a bombardat o unitate sud-coreeană, iar aceasta a ripostat cu obuze.

Comenzile de export primite de Taiwan au scăzut în iulie peste aşteptări, cu 14,1% în cazul celor provenite din China şi într-o măsură mai mică în cazul Japoniei şi Europei, singura evoluţie pozitivă fiind cea din SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite