Fondul Proprietatea propune listarea Petrom la bursa de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea doreşte ca Petrom să se listeze pe Bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni ale companiei, acţionarii fiiind convocaţi la 22 septembrie pentru aprobarea operaţiunii.

Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare.

Petrom este cea mai profitabilă companie românească. Compania extrage aproape întreaga producţie de ţiţei a ţării şi jumătate din cea de gaze. De asemenea, Petrom are cea mai mare reţea de distribuţie a carburanţilor din România.

Profitul net al Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat în principal de preţurile mai mici la comercializarea produselor petroliere.

În primele şase luni ale anului trecut, Petrom a raportat un profit net atribuibil acţionarilor de 1,39 miliarde de lei, la vânzări de 10,72 miliarde de lei.

Grupul austriac OMV deţine 51% din acţiunile societăţii, Ministerul Energiei controlează 20,6%, iar Fondul Proprietatea are alţi 18,9%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite