Uniunea Europeană pregăteşte un al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

0
Publicat:

Uniunea Europeană va lansa al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și va încerca să restrângă eforturile de eludare a sancțiunilor economice introduse în urma invaziei din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial al UE, relatează CNBC.

În februarie, UE a adoptat al 10-lea pachet de sancțiuni, Foto: Shutterstock
În februarie, UE a adoptat al 10-lea pachet de sancțiuni, Foto: Shutterstock

Europa a lansat 10 pachete de sancțiuni. Vom avea un alt pachet”, a transmis Mairead McGuinness, comisarul UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, pentru CNBC.

Potrivit sursei citate, țările UE au purtat discuții cu privire la elaborarea unei noi runde de sancțiuni împotriva Rusiei în ultimele săptămâni, iar McGuinness a confirmat că un al 11-lea pachet de măsuri se află în lucru.

Informaţia noastră este că sancţiunile funcţionează şi vom face mai mult, dar trebuie să ne uităm și la implementarea completă. Rusia este lipsită atât de finanţare, cât şi de tehnologiile necesare pentru a-şi reinventa maşina de război şi au probleme pe câmpul de luptă. Trebuie să ne asigurăm că nu găsesc modalităţi de a evita sancţiunile noastre şi subliniez că, cu cât sancţiunile noastre sunt mai profunde, cu cât sunt mai puternice, cu atât Rusia va căuta mai mult aceste modalităţi, indiferent dacă este vorba de alte ţări sau de conturi bancare diferite”, a spus McGuinness.

Oficialul european a mai precizat că, pe lângă noile sancțiuni împotriva Moscovei, Bruxelles-ul va încerca să se asigure că sancțiunile vechi sunt implementate „eficient”, astfel încât să devină mai greu pentru persoane și entități să le eludeze.

Ea a adăugat: „Nu subestimăm eforturile pe care Rusia le va face împreună cu prietenii săi la nivel global pentru a ocoli sancțiunile noastre – afectează economia rusă, afectează mașina de război rusă”.

McGuinness a fost întrebată, de asemenea, dacă UE va încerca să sancționeze țările care ajută Rusia să evite sancțiunile cu noi legislații.

Departamentul de Trezorerie al SUA a publicat anul trecut o listă cu țările care ajută Rusia să eludeze sancțiunile, printre care Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

McGuinness a spus că blocul s-a concentrat pe vizarea persoanelor și entităților.

Ne schimbăm legislaţia pentru a ne uita la persoanele care sunt implicate în intervenţia pe sancţiuni. Cu siguranţă, când vine vorba de persoane sau entităţi care încalcă legea, atunci am lua măsuri”, a transmis sursa citată.

Unele țări, printre care Estonia și Franța, au cerut UE să sancționeze oligarhii moldoveni și georgieni care se presupune că lucrează pentru a ajuta Rusia să destabilizaze Ucraina.

McGuinness a spus că UE lucrează cu SUA, Regatul Unit, Canada și Japonia, printre alți aliați, pentru a se asigura că sancțiunile împotriva Rusiei sunt puse în aplicare în mod eficient și pentru a colecta informații despre încercările țării de a se sustrage de la sancțiuni.

În februarie, Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în care a inclus și câteva bănci, propuse spre eliminarea din SWIFT. Pachetul includea restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite