Unii dintre principalii producători de bere din lume se retrag din Rusia. Cum vor fi plătite salariile angajaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Producătorul de bere olandez Heineken a anunţat, luni, că îşi suspendă activităţile în Rusia, pe fondul invaziei din Ucraina, relatează CNN.

UPDATE - Carlsberg îşi anunţă retragerea din Rusia

Şi producătorul danez de bere Carlsberg a anunţat luni că a decis să părăsească Rusia şi să scoată la vânzare activităţi importante pe care le desfăşoară în această ţară, relatează AFP.

„Am luat decizia dificilă şi imediată de a viza o vânzare completă a activităţilor noastre în Rusia, ceea considerăm că este lucrul de făcut în contextul actual. Odată finalizată (vânzarea), nu vom mai fi prezenţi în Rusia”, anunţă într-un comunicat grupul, transmite News.ro.

Carlsberg - unul dintre principalii producători de bere din lume - şi-a suspendat la începutul lui martie producţia şi vânzările în Rusia şi a lansat un audit cu privire la viitorul său în această ţară, ale cărui rezultate sunt prezentate luni.

În 2021, grupul a realizat o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de euro în Rusia - reprezentând 13% dintre vânzările sale - şi un profit operaţional de 90 de milioane de euro, reprezentând 9% din profitul său.

„Până la vânzarea activităţilor ruse, menţinem un nivel redus de activitate, în vederea realizării veniturilor angajaţilor şi familiilor lor”, precizează Carlsberg. „Orice profit generat în timpul crizei umanitare urmează să fie donat organizaţiilor de ajutor”, anunţă CEO-ul grupului, Cees't Hart.

În urma acestui anunţ, acţiunile Carlsberg au înregistrat o apreciere de aproape 8% la Bursa de la Copenhaga, către ora 13.00 GMT (15.00, ora României), la 884,60 de coroane acţiunea.

Gigantul danez - care deţine importanta marcă de bere rusească Baltika - face acest anunţ la câteva ore după o decizie asemănătoare a concurentului său olandez Heineken.

- - -

„În urma revizuirii strategice anunţate anterior a operaţiunilor noastre, am ajuns la concluzia că activitatea afacerii Heineken în Rusia nu mai este durabilă şi nici viabilă în mediul actual. Ca urmare, am decis să părăsim Rusia", a informat compania într-un comunicat de presa, transmite News.ro.

Potrivit sursei citate, Heineken a oprit deja noile investiţii şi exporturi către Rusia şi a oprit vânzarea, producţia şi publicitatea berii marca Heineken în ţară.

„Suntem şocaţi şi profund întristaţi să vedem că războiul din Ucraina continuă să se desfăşoare şi să se intensifice”, a mai comunicat compania de bere.

„Ne propunem un transfer ordonat al afacerii noastre către un nou proprietar, în deplină conformitate cu legislaţia internaţională şi naţională. Pentru a asigura siguranţa şi bunăstarea continuă a angajaţilor noştri şi pentru a minimiza riscul naţionalizării, am ajuns la concluzia că este esenţial să continuăm activitatea redusă a operaţiunile în această perioadă de tranziţie”, se mai arată în comunicat.

„La finalizarea transferului, Heineken nu va mai avea prezenţă în Rusia”, se mai precizează în comunicat.

Compania a mai precizat că va plăti salariile celor 1.800 de angajaţi din Rusia până la sfârşitul anului 2022 şi „va face tot posibilul pentru a le garanta viitoarea angajare”.

Se preconizează că decizia companiei va atrage pierderi în valoare de 400 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite