Ucraina are pierderi de circa 515 miliarde de euro după o lună de război. Ministrul Economiei: Kievul îi va cere atacatorului despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Pierderile înregistrate de Ucraina din cauza războiului declanşat de Rusia se ridică la aproximativ 515 miliarde de euro, a declarat luni ministrul economiei Iulia Sviridenko.

Potrivit datelor transmise de Mediafax, aceasta este cea mai recentă estimare a Guvernului de la Kiev, care ia în considerare atât pierderile directe, cât şi efectele colaterale (de exemplu, cele asupra  ocupării forţei de muncă din cauza blocajelor comerciale sau a scăderii cererii.

Este, a avertizat ministrul, doar un calcul provizoriu, făcut probabil după o lună de război. Kievul îi va cere atacatorului, Moscova , despăgubiri, inclusiv prin intermediul instanţelor de judecată şi cu scopul, printre altele, de a avea acces la fondurile ruseşti îngheţate ca urmare a sancţiunilor, a spus Iulia Sviridenko.

Într-un mesaj publicat online, oficialul a precizat că luptele au distrus sau avariat 8.000 de km de drumuri şi 10 milioane de mp de locuinţe.

Pe 10 martie, consilierul economic de top al guvernului ucrainean, Oleg Ustenko, declara că forţele ruse invadatoare au distrus până la acea dată infrastructură, clădiri şi alte bunuri fizice în valoare de cel puţin 100 de miliarde de dolari.

Ustenko, transmitea într-un eveniment online găzduit de Institutul Peterson pentru Economie Internaţională că războiul a făcut ca 50% din afacerile ucrainene să se închidă complet, în timp ce cealaltă jumătate funcţionează cu mult sub capacitatea lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite