Unde se duc banii din acciza suplimentară pe carburanţi? La autostrăzi, dar şi la cofinanţările fondurilor UE, susţine Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, vineri, ce sumă s-a colectat în acest an din acciza suplimentară la carburant, de 7 eurocenţi, şi câţi kilometri de autostradă s-au construit pe baza acesteia, el arătând că e vorba de o ”interpretare greşită”, care e folosită ”tot timpul”.

Vreau să explic foarte clar, pentru că este o interpretare greşită pe care o folosiţi tot timpul şi pe care vă mulţumesc că îmi daţi ocazia să vă lămuresc”, şi-a început Ponta răspunsul.

”În primul rând, suma colectată... vă transmit imediat de la ministerul de Finanţe”, a spus premierul Victor Ponta.

Unde se duc banii

El a ţinut să precizeze că supra-acciza nu a avut impact asupra preţului la carburant, argumentând cu faptul că ”azi, preţurile la carburant sunt mai mici decât înainte de introducerea accizei”.

Ponta a spus că din suma colectată din acciza suplimentară se cofinanţează atât proiectele europene de infrastructură, precum şi lucrările de infrastructură, de întreţinere şi de construcţie din fonduri bugetare, întrucât fondurile puse la dispoziţia României din programe structurale şi de coeziune nu acoperă decât în mică măsură necesităţile de infrastructură ale României.

Noi avem, în 2015, 19 miliarde de lei cofinanţări la proiecte europene. Evident că acciza nu acoperă în niciun caz aceşti 19 miliarde - dacă nu mă înşel erau 2,4 miliarde anual, deci o parte din cei 19 miliarde”, a spus Ponta.

În ceea ce priveşte kilometrii de autostradă făcuţi în baza acestei supra-accize, Ponta a dat exemplul repornirii autostrăzii Transilvania, începută în acest an.


De ce a întârziat bugetul? „Întrebaţi-l pe Darius Vâlcov“

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, vineri, de ce a fost dat publicităţii proiectul bugetului de stat pe anul 2015 de către Ministerul de Finanţe dacă acesta nu era finalizat, fiind necesară ”introducerea datelor în sistem”, el spunând că întrebarea trebuie adresată ministrului Darius Vâlcov.

Iniţial, Victor Ponta a motivat amânarea şedinţei de Guvern în care trebuia finalizat bugetul pe anul 2015, arătând că decalarea a avut drept cauză îndeplinirea procedurii de introducere a datelor în sistem.

Ulterior, Ponta a fost întrebat de ce a fost dat publicităţii proiectul bugetului de stat pe anul 2015 de către Ministerul de Finanţe dacă acesta nu era finalizat, fiind necesară ”introducerea datelor în sistem”.

Vă răspunde domnul ministru Vâlcov, cred că v-a răspuns deja la această întrebare. Dar dacă nu-l credeţi sau simţiţi nevoia, îl întrebaţi încă o dată”, a replicat premierul.

Pe de altă parte, Ponta a susţinut că va răspunde întrebărilor Opoziţiei în privinţa bugetului pe 2015 săptămâna viitoare în Parlament, ”probabil marţi sau miercuri”.

Imediat ce este finalizat proiectul, pentru că este un proiect, nu este o decizie, decizia aparţine doar Parlamentului, voi adresa rugămintea tuturor grupurilor parlamentare, începând cu cele care susţin Guvernul dar şi cu cele din opoziţie, ca împreună cu domnul ministru Vâlcov să avem o prezentare, să răspundă la întrebări. Pentru că eu cred că există întrebări la care avem răspunsuri”, a spus Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite