Un kilogram de cireşe a ajuns mai scump în România decât un baril de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea cotaţiilor petrolului şi dispariţia sezonieră a fructelor duc la situaţii neaşteptate: preţul unui kilogram de cireşe a ajuns mai mare decât cel al unui baril de ţiţei.

Astfel, un retailer din România vinde acum cireşe de calitatea întâi la 129 de lei pe fiecare kilogram. Fotografii cu preţurile circulă pe Facebook, iar utilizatorii reţelei sociale s-au declarat şocaţi. Retailerul în cauză este Mega Image. Cum TVA la alimente este de 9%, rezultă că partea de taxe este de 11,6 lei, astfel că preţul fără TVA este de 117,4 lei pe kilogram. 

În schimb, barilul de ţiţei se tranzacţiona recent pe bursele internaţionale la 27 de dolari, ceea ce înseamnă 112 lei la cursul de 4,15 lei pentru un dolar. Recent, însă, preţul ţiţeiului a urcat la 35 de dolari, după gerul care a afectat SUA şi după ce Rusia a anunţat că Arabia Saudită ar dori reducerea producţiei pentru a susţine cotaţiile.

Un baril de petrol are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin circa 19 galoane de benzină, ceea ce înseamnă între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin circa 10 galoane de motorină, ceea ce înseamnă 45 de litri de motorină. 

În fine, pe lângă acestea mai ies şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi ulei pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.

image

Nu este prima dată când astfel de situaţii bizare apar. În urmă cu cinci zile, Bloomberg scria că că un somon standard, de 4,5 kilograme, costă acum în Norvegia mai mult decât un baril de ţiţei. De asemenea, în urmă cu doi ani, ziarul britanic The Independent remarca faptul că petrolul, pe atunci la 60 de dolari pe baril, era mai ieftin decât o cutie cu şase sticle de apă minerală Evian.

Citiţi mai departe pe Adevărul Financiar


Mai puteţi citi şi:

Preţurile petrolului scad din nou, după ce Arabia Saudită a anunţat continuarea investiţiilor în energie

Temperaturile scad, preţurile cresc: Frigul a readus barilul de petrol la peste 30 de dolari

După Arabia Saudită, Kuweitul reduce subvenţiile la carburanţi, electricitate şi apă

Preţul ţiţeiului american a coborât sub pragul de 27 de dolari pe baril

Viaţa după petrol. Norvegia, forţată să îşi reducă dependenţa de ţiţei din cauza scăderii preţurilor. Ce se întâmplă în alte state

Probleme pentru Putin: Rubla a atins un minim-record faţă de dolar, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului

Preţul petrolului a coborât din nou la 27 de dolari pe baril, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că lumea este inundată cu ţiţei

Criza petrolului, faza pe proteste: oamenii ies în stradă în Azerbaidjan, după ce moneda naţională s-a devalorizat cu o treime, iar preţurile au crescut

Planeta se „îneacă“ în petrol. Ce ţări bogate suferă cel mai mult după scăderea preţurilor

Petrolul care valorează mai puţin decât nimic: petroliştii americani te plătesc ca să le iei ţiţeiul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite