Un fost consilier al Casei Albe a propus să se transfere costul susținerii Ucrainei către Europa

0
0

Autoritățile americane ar trebui să acorde o prioritate mai mare remedierii situației din economia țării și să transfere povara financiară a sponsorizării Ucrainei către țările europene, consideră fostul consilier al fostului președinte american Ronald Reagan, Doug Bandow, care a exprimat această opinie într-un articol publicat vineri pe site-ul revistei The American Conservative.

Sistem HIMARS. Foto: Shutterstock
Sistem HIMARS. Foto: Shutterstock

"De ce Washingtonul acordă mult mai mult ajutor Ucrainei decât Europa? Când își vor îndeplini europenii promisiunile de a face mult mai mult? Întrebare stupidă, răspunsul nu va fi oferit niciodată, cel puțin atâta timp cât SUA sunt implicate global", scrie Bandow.

El notează că în anul fiscal 2022, care s-a încheiat pe 30 septembrie, deficitul bugetar al SUA va fi de 1,4 mii miliarde de dolari, datoria publică către populație a ajuns deja la 100% din PIB „și se apropie de recordul de 106% stabilit în 1946 după cel de-al Doilea Război Mondial." 

Biroul de Buget al Congresului consideră că până la jumătatea secolului acest raport ar putea ajunge la 185%, ceea ce va presupune restricții serioase asupra posibilităților de dezvoltare economică. „Se așteaptă că americanii vor salva aproape pe toată lumea de pe pământ în timp ce Washingtonul se îndreaptă spre armaghedonul financiar”, adaugă fostul consilier.

Majoritatea europenilor nu se simt deosebit de amenințați, în ciuda luptei îngrozitoare care au cuprins Ucraina și se așteaptă ca America să facă tot ce este necesar pentru a-i proteja”, spune articolul. „Guvernele europene ar fi trebuit să preia conducerea și să facă mult mai mult pentru a sprijini Kiev, și pentru a-și consolida propria apărare”.

Bandow consideră că Washingtonul ar trebui să explice clar țărilor europene că intenționează să revigoreze economia SUA, dar „acest lucru ar trebui să înceapă cu retragerea forțelor americane suplimentare trimise în Europa” și „reducerea asistenței financiare pentru Kiev, transferând această responsabilitate la Bruxelles. "

"SUA abia așteaptă să facă pași duri pentru a-și reduce eternul deficit bugetar. Următoarele alegeri pentru Congres oferă o oportunitate convenabilă de a schimba prioritățile financiare ale Washingtonului. <...> Ucraina este în primul rând o criză pentru Europa, nu pentru SUA, este oficiali de vârf să pună pe primul loc interesele poporului american”, conchide expertul.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri