Ultima zi pentru chinezi să vină cu o ofertă pentru hidrocentrala de la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HIdroecentrala de la Tarniţa costă 1,2 miliarde de euro
HIdroecentrala de la Tarniţa costă 1,2 miliarde de euro

Chinezii sunt aşteptaţi mâine cu oferta pentru hidrocentala pe pompaj de la Tarniţa, proiect în valoare de 1,2 miliarde de euro, în condiţiile în care termenul de depunere a documentelor expiră în data de 30 ianuarie, ora 10.00.

Anterior, la termenul din data de 27 noiembrie 2014, Hidro Tarniţa – compania care se ocupă cu dezvoltarea proiectului, anunţa că prelungeşte perioada „ca urmare a creşterii interesului investitorilor pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi a solicitării acestora“.

Mai multe companii din China s-au declarat în ultimii ani interesate de realizarea proiectului din judeţul Cluj, ultima dintre acestea fiind Sinhydro. 

Investiţia în centrala de la Tarniţa este justificată de către autorităţi prin faptul că dezvoltarea puternică a energiei regenerabile face necesară echilibrarea sistemului energetic naţional. De asemenea, realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar necesita un asemenea proiect-mamut. Mai exact: Tarniţa ar consuma noaptea energia produsă de reactoare, când consumul este mic, pentru pomparea apei dintr-un baraj într-un lac de acumulare situat la un nivel superior, iar ziua va produce electricitate din uzinarea apei.

Pe de altă parte, un studiu realizat de către AT Kearney împreună cu Fondul Proprietatea, arată că realizarea centralei pe pompaj de de peste 1 miliard de euro, considerată strategică de către Guvern, va avea o capacitate de echilibrare care nu s-ar justifica din perspectiva creşterii limitate a cererii estimate de electricitate la nivel naţional.

Hidroelectrica a inaugurat anul trecut sistemul de pompaj al hidrocentralelor de pe Oltul inferior. Compania a făcut un test pentru a vedea dacă o astfel de investiţie precum Tarniţa se justifică. Iar rezultatul a arătat că societatea ar înregistra pierderi în aceste condiţii. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a comparat de mai multe ori Tarniţa cu un „OZN“.

Proiectul datează din perioada comunistă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/tarnita-1" target="_blank">View the story "tarnita" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite