Ucraina şi Turcia au discutat despre aprovizionarea cu gaze prin coridorul transbalcanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galuşcenko şi omologul său turc Fatih Donmez au discutat despre securitatea energetică şi aprovizionarea cu gaze prin coridorul transbalcanic, se precizează într-un mesaj postat joi pe site-ul Ministerului Energiei din ţara vecină.

„Republica Turcia este un partener strategic al Ucrainei în domeniul energiei. O importanţă deosebită este cooperarea privind diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale în contextul consolidării securităţii energetice în regiune. În special, problematica aprovizionării cu gaze prin coridorul transbalcanic necesită o atenţie specială”, a declarat Galuşcenko la întâlnirea, care a avut loc ca parte a vizitei preşedintelui turc Tayyip Erdogan în Ucraina.

Partea turcă a menţionat că susţine utilizarea inversă a gazoductului Transbalcanic (pompare de gaze spre Ucraina), care trece prin teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, României şi Bulgariei.

În cadrul întâlnirii s-au discutat, de asemenea, aspecte legate de consolidarea securităţii energetice în regiune şi dezvoltarea energiei regenerabile. „Ucraina este, de asemenea, interesată de consolidarea parteneriatului cu Turcia în domeniul producţiei de gaze naturale, în special pe platforma Mării Negre, precum şi în utilizarea de către partea turcă a potenţialului instalaţiilor subterane de stocare a gazelor ucrainene”, a spus Galuşcenko. .

Turcia şi-a confirmat interesul pentru utilizarea depozitelor de gaze subterane ucrainene şi intenţionează să dezvolte în viitor un parteneriat cu Ucraina în extracţia hidrocarburilor, a adăugat serviciul de presă al Ministerului Energiei ucrainean. Părţile au remarcat, de asemenea, „potenţialul semnificativ” al cooperării ucrainene-turce în dezvoltarea energiei regenerabile.

Joi, în timpul vizitei preşedintelui turc la Kiev, Ucraina şi Turcia au semnat opt ​​documente interstatale, inclusiv un acord de liber schimb şi un acord de cooperare în industria de înaltă tehnologie, aviaţie şi spaţială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite