Topul turiştilor străini: de unde vin ei şi cât cheltuiesc în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2014, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 1.481.300, iar totalul cheltuielior efectuate de aceştia a însumat 3,73 miliarde de lei, arată datele INS.

Germania, Italia, Israel, Franţa şi  SUA sunt ţările care au trimis cei mai mulţi vizitatori străini în România în 2014, după cum indică datele aferente primelor zece luni din an, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Concret, 41% din vizitatorii străini care s-au cazat în unităţile turistice din România au provenit din aceste prime cinci ţări din top.

Următoarele locuri în clasamentul ţărilor furnizoare de turişti străini îl ocupă Ungaria, Marea Britanie, Spania, Polonia şi Austria.

Au cheltuit mai mult, dar balanţa e tot pe deficit

Vizitatorii străini au cheltuit cu 23% mai mult în România, în primele 10 luni faţă de perioada similară a anului trecut. În această perioadă s-au cazat în structurile turistice din ţară 1,6 milioane de vizitatori străini, număr mai mare cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut.

Balanţa contului curent din turism (intrări de bani din străinătate versus ieşiri) continuă să se afle, ca în ultimii ani,  pe un deficit de circa 1,2 miliarde de lei (250 de milioane de euro), potrivit ultimelor date afişate de Banca Naţională a României (BNR) şi citate de "Ziarul Financiar".

Aceeaşi sursă arată că 5,3 milioane de români s-au cazat în unităţile turistice, număr mai mare cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Şi sumele lăsate de români pe călătoriile în străinătate au crescut cu 30,6%, până la 1,45 miliarde de euro, mai arată datele de la BNR.

image

Reducerea TVA ar putea mări cererea

Cererea pentru vacanţele în România ar putea creşte din 2015 având în vedere ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern la finalul lui 2014, ce va permite ca taxa pe valoarea adăugată să fie redusă din ianuarie de la 24% la 9% pentru pachetele turistice cu demipensiune sau all inclusive.

Această măsură va duce la ieftinirea vacanţelor în ţără, potrivit operatorilor din turism.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite