Topul scumpirilor şi ieftinirilor din luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele de igienă şi cosmetică, mălaiul, fructele proaspete şi combustibilul au fost produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri, în luna iunie, faţă de mai, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsele de igienă şi cosmetică s-au scumpit în iunie cu 2,24%, faţă de mai, în timp ce mălaiul, fructele proaspete, combustibilul şi produsele de morărit s-au scumpit cu circa 1%.

Ieftiniri au avut însă loc la cartofi, care au un preţ cu 16% mai mic, la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu circa 5%, iar biletele de avion sunt cu 3% mai ieftine. Ieftiniri de sub 1% au avut loc la ouă, brânză şi abonament radio şi televiziune şi transport interurban, precum şi la carnea de porc.

Faţă de finalul anului trecut, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la fructe proaspete (25%), citrice (19%), fasole boabe (13%), servicii poştale (12%), legume (12%), dar şi făină (6%) şi mălai (5%).

Ieftiniri faţă de decembrie 2019 au avut loc doar la combustibili (10%), ouă (4%) şi gaze (sub 1%).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%.

Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri