Cum văd managerii români economia: Criză în V cu revenire în 2 viteze. Şomajul şi inflaţia vor creşte, leul se va devaloriza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza economica

Trei sferturi dintre managerii români cred că economia este afectată şi văd o criză în V cu revenirea în 2 viteze. Ei spun că şomajul şi inflaţia vor creşte, iar leul se va devaloriza, arată un studiu care măsoară încrederea managerilor români în economie, realizat de grupul românesc Impetum Group.

Cu un eşantion de 503 companii din toate domeniile principale de activitate şi toate regiunile ţării, dintre care 150 companii mari cu cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de Euro, studiul este o premieră naţională şi oferă informaţii colectate pe cele mai importante şase sectoare contributoare la PIB: agricultură, industrie şi energie, construcţii, comerţ şi HoReCa, logistică (transport, distribuţie, depozitare), servicii.

Pentru a urmări evoluţia încrederii în economie, Impetum Group a dezvoltat şi un index care, pe baza a 29 de itemi extraşi din chestionarul de cercetare, comprimă într-un scor unic nivelul percepţiei din mediul de afaceri.

Actualmente, indicele „CONFIDEX” de încredere în economie este la 41 de puncte din totalul de 100, foarte aproape de o mediană neutră. Corelat cu principalele concluzii ale cercetării, ne arată un tonus precaut în mediul de afaceri şi poate fi asociat unei economii care mai degrabă a schimbat regimul de viteză decât şi-a oprit funcţionarea.

„Dacă înţelegem foarte bine această criză vom putea să preschimbăm ameninţările în oportunităţi de dezvoltare şi să transformăm economia într-una robustă, cu afaceri mai rezistente. Pentru asta e nevoie în primul rând să strângem date din piaţă, şi tocmai de aceea am lansat CONFIDEX. Vom continua să sprijinim mediul de business prin colectarea de informaţii actuale astfel încât, în paralel cu etapele crizei, să înţelegem ce se întamplă, apoi să analizăm aceste date şi să tragem concluzii, ca în final să creăm împreună repere pe baza cărora putem lua decizii adecvate realităţii din teren”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Relevanţa şi diferenţiatorii studiului stau atât în abordare cât şi în metodologie. Cu 90% dintre respondenţi în rolul de CEO, şi restul de 10% tot în C-level management, studiul a analizat exclusiv percepţia persoanelor din roluri cheie în companiile româneşti. Din punct de vedere financiar, 75% dintre companiile investigate au peste 1 milion de Euro cifră de afaceri şi 31% sunt firme cu peste 5 milioane de Euro cifră de afaceri. Astfel, cercetarea din proiectul CONFIDEX este primul studiu care acordă o atenţie specială companiilor mari, cu impact vizibil în economie.

Cum văd managerii români economia astăzi

Aproximativ 75% dintre manageri consideră că economia este afectată şi doar 3% apreciază că economia este puţin sau deloc afectată. Deşi 55% dintre respondenţi susţin că şi-au redus activitatea în perioada de pandemie, doar 49% se confruntă în mod real cu scăderea vânzărilor şi a comenzilor.

Managerii români văd o criză în V cu revenirea în 2 viteze

Privind retrospectiv, comparativ cu previziunile de la începutul anului, cifra de afaceri a companiilor a înregistrat o scădere cu 21% până la momentul actual. Până la finalul anului, managerii estimează o recuperare lentă de 4 procente, ceea ce înseamnă că afacerile româneşti vor încheia anul cu o scădere totală în cifră de afaceri şi profit de 17%, dar se estimează apoi şi o revenire accelerată în 2021, în care cei 17% vor fi recuperaţi în primele 6 luni ale anului. 

În general, în ultimele 3 luni, resursele de capital uman, financiar şi material ale companiilor sunt relativ similare cu cele de acum un an, acest fapt fiind menţionat de proporţii variind între 50% şi 75% dintre respondenţi. Capitalul de lucru este aspectul care s-a îmbunătăţit cel mai mult, în timp ce relaţiile cu clienţii şi furnizorii par a fi cele mai stabile.

Pentru viitor, 70% dintre manageri consideră că şomajul şi inflaţia vor creşte în următoarea perioadă - cu toate acestea, nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a şomajului, ci la una moderată, cu 3-4%.

Totodată, 56% dintre managerii români consideră că leul se va devaloriza, în raport cu moneda europeană. Indiferent de cifra de afaceri, evoluţiile pentru următoarele 3 luni ale PIB, pieţei de capital şi investiţiilor private vor fi marcate de scădere, în viziunea majorităţii respondenţilor.

Ca direcţie strategică, 58% dintre companii consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, chiar şi investind, pentru a rămâne competitivi, în timp ce 33% consideră că reducerea costurilor e soluţia supravieţuirii în această perioadă.

Indicele CONFIDEX - Despre încrederea în economie

Datorită diferenţelor mici dintre sectoare, scorul mediu de 41 de puncte este relevant la nivelul întregului business românesc, cu atât mai mult cu cât influenţa cifrei de afaceri asupra percepţiei a fost constatată ca minimală. Percepţia cea mai optimistă asupra economiei aparţine companiilor din agricultură (43), în timp ce companiile din servicii şi transport, depozitare, distribuţie oferă cele mai mici valori ale indexului (38).

Cei 29 indicatori extraşi din studiu şi folosiţi la construcţia indexului încrederii au fost aleşi de Impetum Group urmărind 5 itemi:

1. Evaluarea accesului la diverse resurse, în ultimele 3 luni, comparativ cu 2019

2. Evaluarea principalilor indicatori financiari ai propriei companii, în ultimele 3 luni

3. Previziuni privind evoluţia unor indicatori macro-economici pentru următoarele 3 luni

4. Previziuni privind evoluţia principalilor indicatori financiari ai propriei companii pentru final de an

5. Încrederea în instituţiile cu impact în mediul economic

Indicele CONFIDEX al încrederii e menit să folosească drept punct de referinţă în cercetarea în derulare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite